Лешек Балцерович: Пенсионната реформа е важна Това каза професор Лешек Балцерович днес в Бургас.

Световноизвестният икономист е на двудневно посещение в града по покана на Гражданска инициатива "Справедливост" и Посолството на Република Полша у нас, със съдействието на двата местни университета – БСУ и "Проф. д-р Асен Златаров".

 

Според Балцеровиц, въпреки че в България положението се е влошило в резултат на кризата, то е значително по-добро в сравнение с други страни членки на съюза, защото публичното задължение на страната ни е по-малко от 20%. За сравнение това на съседна Гърция е - 130%. "В страни с валутен борд, каквато е България, трябва да се спазва бюджетна дисциплина", коментира професорът.

Днес той се срещна и кмета на община Бургас Димитър Николов. По време на разговора стана ясно, че Лешек Балцерович е силно впечатлен от надписа във фоайето на Община Бургас, който гласи следното: "Тук е забранена употребата на думите не знам и не мога!".

Професорът поговори с кмета Николов за икономическото състояние и потенциала на Бургас. Обсъдени бяха възможностите за подновяване на активните в миналото приятелски отношения между Бургас и полското балтийско пристанище Шчечин. Лешек Балцерович сам предложи да съдейства за установяването на контакти с Торун, където е израснал. Този град е родно място на Николай Коперник.