Sirius

Sirius

"Летище Варна" посреща 50 баровски самолета

(COPA) ще пристигнат в един ден.

С помощта на Крис Еър и любезното домакинство на летището, близо 100 участници кацат със своите частни самолети, за да изкарат няколко интересни и полезни дни, следвайки богата програма, наситена с обучения и едновременно с това посещения на най-хубавите кътчета от морската столица и региона.

Участниците са от различни европейски държави и за първи път посещават българското Черноморие. 

Всичко започва преди повече от половин година с гласуване сред пилотите на самолети "Сириус" в Европа, къде да бъде следващата – 10-та годишна среща на COPA (Cirrus Owners and Pilots Association). В съревнование с други европейски градове, мнозинството избра предизвикателството на по-далечния полет до Варна, за да посетят едно непознато, но красиво и примамливо крайбрежие.

Сирус са малки частни самолети, произвеждани в САЩ, където са широко разпространени и използвани за ежедневни пътувания на своите собственици. Те са 4-местни, около 1.5 тона и могат да се използват дори за презокеански полети.

COPA  е създадена през 2001 година, вече с повече от 3000 членове по целия свят, като организацията и дейността се извършва на доброволни начала. Основна цел е да обучава, да промотира сигурност и надеждност и да подкрепя собствениците на самолети, произведени от "Cirrus Design Corporation", както и да насърчава притежанието им като подсигурява и много социални активности на своите членове.