На финала съветниците се обединиха около предложението на съветника от БСП Йордан Георгиев (вдясно на втория ред). Снимки Лина Главинова

На финала съветниците се обединиха около предложението на съветника от БСП Йордан Георгиев (вдясно на втория ред). Снимки Лина Главинова

Леви подкрепиха десни при първото важно гласуване в новия Общински съвет на Бургас. 49 от общо 51 съветници положиха тържествена клетва и подписаха удостовернията си за встъпване в длъжност на сесия, която се проведе в зала "Георги Баев" на културен център "Морско казино". След като избраха за председател на местния парламент Севдалина Турманова, тя пое воденето на заседанието. Съветниците трябваше да изберат комисия, която да изработи Правилника за организацията и дейността на ОбС.

Първите разногласия започнаха при определяна не броя на членовете Комисията. "Много политически сили има в местния парламент. Това е най-важният документ, по който ще се ръководи Общинския съвет през следващите четири години и затова предлагам в Комисията да влязат 9 члена", каза Йордан Георгиев от БСП.

"В Общинския съвет има десет политически партии. Всички трябва да излъчат свой представител в Комисията и затова предлагам тя да се състои от 11 души", каза Живко Табаков от ДБГ.

Георги Дракалиев от групата на ГЕРБ, която има най-много съветници - 24, предложи, за да работи Комисията оперативно да се състои от 7 души.

"Ние сме лява партия, но в случая ще подкрепим предложение на колегите в дясно. Ще си оттегля предложението за 9 души и ще подкрепим предложението на Табаков Комисията да се състои от 11 члена", заяви Йордан Георгиев.

"Ще имам възможност да даваме предложение, да одобряваме проекта за Правилник, затова няма смисъл от толкова голяма Комисия. Тя трябва да работи оперативно", защити предложението на колегата си Дракалиев - д-р Антонио Душепеев от ГЕРБ.

"Кои са тези четири души, които ще разединят Общинския съвет?", попита Павел Маринов от БСП и призова поне за символично обединението при вземане на решението за броя на членовете на Комисията.

Според Константин Бачийски от СЕК, важно е в Комисията да има представители от всички партии, които са представени в местния парламент. Предложението му обаче така и не беше подложено на гласуване.

При гласуването на предложенията за 9 и 7-членна Комисия най-много гласове събра първото. То бе подкрепено от 27 съветници, 14 бяха против, 5 "въздържал се".

Номинирани за членове за Комисията бяха - Владимир Павлов от "Възраждане" (16 "за", 2 "против", 27 "въздържал се"), Георги Дракалиев от ГЕРБ (33 "за", 0 "против", 13 "въздържал се"), Калояна Живкова от ГЕРБ (34 "за", 0 "против", 9 "въздържал се"), Анелия Иванова от ГЕРБ (27 "за", 0 "против", 14 "въздържал се"), Костантин Луков от ГЕРБ (36 "за", 0 "против", 5 "въздържал се"), Станимир Апостолов от СДС (29 "за", 0 "против", 12 "въздържал се"), Христо Панайотов от БСП (19 "за", 0 "против", 24 "въздържал се"), Павел Маринов от БСП (48 "за", 0 "против", 0 "въздържал се"), Иво Баев от "Демократична България - Обединение" (45 "за", 0 "против", 2 "въздържал се"), Костантин Бачийски от СЕК (43 "за", 0 "против", 0 "въздържал се"), Живко Табаков от ДБГ (38 "за", 2 "против", 2 "въздържал се"), Стоян Грозев от ДБГ (16 "за", 2 "против", 29 "въздържал се").

Така в състава на Комисията влизат - четирима съветници от ГЕРБ - Георги Дракалиев, Калояна Живкова, Анелия Иванова, Костантин Луков, Станимир Апостолов от СДС, Павел Маринов от БСП, Иво Баев от "Демократична България - Обединение", Константин Бачийски от СЕК и Живко Табаков от ДБГ.

За председател бе избран Георги Дракалиев. Комисията има една седмица срок да изработи Правилника на ОбС.

Галерия