Махат Рибарското селище край Ропотамо

Преди години на рибарите е позволено да изградят там заслон, за да могат да приютяват лодките при буря. Постепенно обаче там започнаха да изникват бараки. Сега дейността на морските вълци заплашва и цялостта на дюните.

"Водят се разговори с Горското, РИОСВ, със сдружението на рибарите по този въпрос. В този си вид това селище няма как да остане там, защото е незаконно, а територията е резерват. Лично аз смятам, че заслон трябва да има, но не и селище, каквото е в момента", коментира областният управител на Бургас Константин Гребенаров. Според него се търсят начини решаването на този проблем да бъде малко отложен във времето, но е сигурно, че бараките там няма да останат.

Подобно е и състоянието на Рибарското селище в Ченгене скеле. Вече има изработен план на селището за трите канала, около които са разположени къщите и лодкостоянките на рибарите. Постройките, които обаче не са включени в плана ще бъдат премахнати. Събарянето на незаконните сгради в селището започна в началото на декември м.г.