Манастирът в Поморие прие за поклонение чудотворна икона и свети мощи

Миряните влизат в храма да се поклонят пред чудодейната икона и пред светите мощи на свети Василий Велики, Йоан Златоуст, свети Григорий Богослов, свети Дасий Доростолски и Глинските старци.

 

Мощите и иконата са собственост на Силистренската епархия, която ги е предоставила на поморийския манастир. "Така възстановяваме една стара практика свети мощи да бъдат излагани за поклонение в нашата обител", каза монах Сергий. Мощите на Глинските страци са донесени от Централна Русия на около 500 км. от Москва и имат лечебна сила. Иконата на света Богородица Милостива също се пази в Русия. Изложената в поморийския манастир е точно копие на оригинала. Тя е дарена на отец Добри, който служи в Силистренската епархия. "Отец Добри има желание да служи на Бога и когато отива в Русия, това негово желание е било насърчено. Благословили са го с копие на иконата на света Богоридица Милостива, която сега е изложена в нашата обител", разказа монах Сергий.

Миряните могат да се помолят за здраве и изцеление, да се поклонят пред иконата и мощите. "Силата на мощите зависи от вярата на хората. Когато има истинска вяра, тогава се постига целта. Има добър начин и не толкова добър начин за молитва. Зависи кой как и колко силно вярва", обясни монах Сергий.

Мощите ще останат в манастира до 9-ти май. На 6-ти май, когато е храмовият празник църквата ще работи и през нощта.