Майки и пенсионери не подават декларация за здравни осигуровки

Така също и студентите над 26 г. Крайният срок изтича на 30-ти юни. Подаването на декларацията става в офисите на НАП или по пощата с обратна разписка, като пощенското клеймо трябва да е до 30 юни. В декларацията образец 7 се вписват личните данни и началната дата, от която гражданинът е започнал да плаща сам здравноосигурителните си вноски. В случай, че не се знае точно от кога гражданинът е започнал сам да плаща здравните си вноски, справка за началната дата може да се направи в офисите и териториалните дирекции на НАП, при попълването на декларацията.

 

 

Декларация образец 7 не подават също едноличните търговци, собствениците или съдружниците в търговски дружества, регистрирани като упражняващи свободна професия или занаятчийска дейност, земеделските и тютюнопроизводителите.

Всички, които са започнали сами да внасят здравноосигурителните си вноски от 1 януари 2010 г. трябва да подадат декларацията до края на месеца, следващ месеца, в който са започнали да плащат сами за здраве. Тоест ако от 1 май 2010 г. трябва сами да внасяте здравноосигурителни вноски, то до края на юни трябва да подадете декларация образец 7.

Клиентите на НАП могат да изтеглят декларацията образец 7 от рубриката "Осигуряване" на сайта на приходната агенция – www.nap.bg или да я получат в офисите и териториалните дирекции на НАП.

Подаването на декларацията става в поделенията на НАП или по пощата, с обратна разписка.

От януари 2010 година месечната здравноосигурителна вноска за лицата, които са трайно безработни е не по-малко от 16,80 лева, които се внасят до 10-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят.

Повече информация за попълването и подаването на Декларация образец 7 може да се получи на телефона за информация на НАП 0700 18 700 и в рубриката "Осигуряване" на сайта на НАП - www.nap.bg

30 юни е крайният срок, в който търговците трябва да подадат своите годишни финансови отчети за 2009 г. Подаването на отчетите става в Търговския регистър на Агенцията по вписванията.  Глобата за неподаден в срок годишен финансов отчет е между 2000 и 3000 лева. Санкцията се налага от Националната агенция за приходите.

В момента ТД на НАП – Бургас  съставя актове на над 2 000 търговци, които не са подали в срок годишните си финансови отчети за 2008 г.

Снимка Етелка Пирева