Майки в Приморско на протест срещу лоши условия в училище

Майките настояваха да се отвори топлата връзка, която свързва учебната част със сладкарницата и ученическият стол и те да заработят. Там децата не само закусват и обядват на топло, но е и удобно за пътуващите деца, които ще изчакват автобусите си на сухо. Седмици подред децата чакаха автобусите си за Китен, Писменово, Веселие, Ясна Поляна и Ново Паничарево под дъжда, скрити под дърветата или стрехите на къщите по улицата.

 

"През лятото целия училищен двор се ползваше от "Луна парк". Къде отиват парите от този наем и как се използват? Колко пари се дават за ремонт на училището?", питат майките в писмо до местната структура на партията в града.

Майките на пътуващите деца са внесли жалба, защото вече втори месец подрастващите пътуват без придружител. Няма никакъв контрол върху тях, особено при първокласниците.

Бабата дете с леко увреждане, пътува всеки ден от Веселие до Приморско и обратно, само и само да придружава внука си. Така тя се грижи за всички останали деца от първи до четвърти клас. Възрастната жена е силно обезпокоена, че скоро времето ще се застуди, ще завали сняг и пътуването ще стане трудно.

Майките са съгласни да плащат всеки месец по 10 лева на една безработна жена, която да придружава и се грижи за децата. От друга страна се питат така ли се решават проблемите в общината?

Възмутени са и родителите, чиито деца посещават градината в Приморско. Те обвиниха директорката в самоуправство, вземане на еднолични решения, съкращаване на учители с квалификация и назначаване на други такива без никакъв лиценз, отказ за разговор с майките и много други.

Сигналите за това самоуправство, според тях, са подадени до Захарина Неделчева, която лично се ангажира с решаването на проблемите, като разговаря с кмета на общината, директора на училището и учители.

Ако въпросът не може да бъде решен на местно равнище, Неделчева заяви, че ще търси съдействие от директора на инспектората в Бургас и от Министерството на образованието, защото интересите на децата стоят над всичко.

В резултат на проведените разговори вече е отворена топлата връзка в училището, сладкарницата заработи и децата вече получават топли закуски, чакат автобусите за селата, осигурен е  безплатен обяд на пътуващите деца и беше назначен придружител за тях.

Сега на дневен ред е ремонта на тоалетните в училището, подмяната на нови чинове и маси, повече разнообразие за децата от спортни занимания.

Майките са категорични за решаване на проблема с тоалетните и пускане на топла вода в тях, особено след като вече има открит случай  на туберколоза на дете от ромски произход.

Общинският ръководител на ПП ГЕРБ Захарина Неделчева увери всички, че ще се вземат спешни мерки и ще бъдат сигнализирани институциите, които отговарят за това.

 

Снимка Личен архив