Завършването на средното образование в Норвегия се празнува масово и шумно. Foto Hallgeir Vågenes,VG

Завършването на средното образование в Норвегия се празнува масово и шумно. Foto Hallgeir Vågenes,VG

Швеция, Дания и Норвегия прилагат различни мерки за справяне с пандемията от корона вирус. А броят на заболелите в тези държави е приблизително еднакъв. Това е една от темите в медиите в Норвегия, която се коментира тези дни. За това ни разказа бургазлийката Марта фон дер Уе, която от 11 години живее в норвежкия град Берген. Специално за читателите на "Черноморие" тя следи новинарските емисии там.

Разликата между броя на регистрираните в Швеция и Норвегия е 200 души, а мерките в двете страни са на двете крайности.

Кра̀лство Швеция е конституционна монархия, намираща се в Северна Европа. Тя граничи с Норвегия на запад и с Финландия на североизток. По море граничи също с Дания, Германия, Полша, Русия, Литва, Латвия и Естония. С Дания се свързва и чрез моста Йоресунд – най-големия мост в Европа, свързващ Малмьо с Копенхаген. Населението на страната е над 10 млн. лева.

Швеция, за разлика от всички други европейски страни животът продължава почти, както преди. Барове, ресторанти, спортни зали и училища са все още отворени, въпреки нарастващия брой заразени и починали", разказва Марта.

Столицата Стокхолм, с население във вътрешната част на града от 1 372 565 души, а заедно с покрайнините и окръга - 1 823 210 души, е най-силно засегната. Властите се притесняват, че пътуванията до вилите по Великден, ще разпространят заразата из цялата страна. Въпреки това забрани да се пътува няма.

В страната има регистрирани 4 435 заболели с корона вирус. Броят на смъртните случаи е 180, а оздравелите вече са 16.

Първият регистриран случай там е на 15-ти февруари. Следващите случаи са регистрирани на 27-ми февруари - 5 на брой и на 29-ти февруари - 4 на брой. През следващите дни новорегистрирани случаи няма. От 2-ри март до днес всеки ден броя на установените заболели се увеличава, като кривата се колебае нагоре и надолу. Най-голям, засега, е броят на регистрираните 378 нови случая на 28-ми март.

С увеличаване на броя на заболелите се появяват и първите мерки в Швеция. От 29-ти март вече е забранено събирането на повече от 50 души на едно място.

Според Андерс Тегнел - главен епидемиолог на страната, трябва да се спазват две основни правила. По-възрастните и хората с хронични заболявания трябва да бъдат изолирани, колкото е възможно повече. Отделно, всеки швед със симптоми следва да остане вкъщи веднага, дори и при прояви на най-безобидна на пръв поглед кашлица.

Швеция смята да модернизира своите болници. С помощта на военните в момента се изграждат и две клиники за носители на вируса. Една от тях ще бъде в изложбените зали в Стокхолм, тъй като в шведската столица обикновено има само 90 легла за интензивно лечение.

В западната съседка на Швеция - Норвегия с население от 5 368 000  жители, строгите мерки са въведени от седмици. Там жителите нямат притеснения за пътуванията по Великден към вилите, защото това бе забранено преди седмица.

"Тази година Великден ще се празнува у дома в разрез с традицията. Още една традиция, ще бъде нарушена тази година за огромно съжаление на абитурентите. Ще бъдат отменени техните празненства за завършване на средното образование. В Норвегия това обикновено се отбелязва по много екстравагантен начин с масови събирания на абитуренти от цялата страна", разказа Марта. Учениците се подготвят за празненствата в продължение на години. По групи си закупуват автобуси и коли, боядисват ги собственоръчно и пътуват с тях из цялата страна за масовите събирания.  Празненствата продължават денонощно в продължение на месец.

Училищата в Норвегия ще останат затворени и след Великден

В същото време кметове на общини в Норвегия търсят един милион маски, внесени още миналата седмица в страната, но все още не доставени на нуждаещите се.

Броят на регистрираните с корона вирус в Норвегия вече са 4 605. Смъртните случаи са 36, а оздравелите - 13. Първият случай на заболял в страната е от 27-ми февруари. От 4-ти март броят им започва да расте с около 20-30 души на денонощие. Кривата на заболяваемостта в Норвегия се движи сравнително плавно нагоре - надолу. Най-големият брой е регистриран, засега, на 27-ми март - 399 заболели. След тази дата цифрата започва да намалява, като на 30-ти март броят на регистрираните е 161.

В същото време в другата съседка на Швеция - Дания с население от 5 603 000 жители има оптимистични прогнози, че училищата могат да бъдат отворени след Великден (католическият празник тази година е на 12-ти април б.а.) на базата на положителния ефект от досега наложените мерки и забрани. Броят на заболелите в Дания е 2860 души, като смъртните случаи са 90, излекуван е само 1 пациент.

На 3-ти март в страната са регистрирани първите 6 случая на заразени с корона вирус. На 11-ти март броят на случаите рязко е скочил на 252 и това е най-големият брой регистрирани заболели до сега. Броят на заболелите в периода 24-ти - 30-ти март са от 131 до 181 души.

"Журналисти определят обещанията на датския премиер за отваряне на училищата след Великден обаче само като психологически трик, който да задържи вкъщи населението по време на великденската ванкация с надежда, че ако спазват забраните ще бъдат наградени с отхлабени мерки", допълва Марта фон дер Уа.

Исландия започва масови тестове за корона вирус

В Нидерландия глобяват 400 евро, ако не спазваш дистанция