Варненскитя и Великопреславски митрополит Йоан служи в бургаския катедрален храм Св. св. Кирил и Методий

Варненскитя и Великопреславски митрополит Йоан служи в бургаския катедрален храм Св. св. Кирил и Методий

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан е притеснен за кворума на епархийските избиратели, които трябва да гласуват на 19-ти май за избор на нов Сливенски митрополит. Избирателите (миряни и свещеници) са 42-ма - по 6 от 7-те околии на епархията. Те трябва да се съберат другата неделя в сградата на Сливенската митрополия, за да определят чрез таен вот двамата претенденти, измежду които на 26-ти май Светия синод да определи новия митрополит.

В списъка са включени шестима епископи за които ще се гласува. Това са Велички епископ Сионий, Знеполски епископ Арсений, Мелнишки епископ Герасим, Браницки епископ Пахомий, Главиницки епископ Макарий, Велбъждски епископ Исаак. И шестимата бяха в първия списък с достоизбираеми епископи за първия насрочен за 18-ти февруари избор за Сливенски митрополит. В списъка тогава бяха и Агатополския епископ Йеротей, Константийнски епископ Михаил, Белоградчишки епископ Поликарп, първи викарен епископ на Софийския митрополит, ​Смоленски епископ Висарион, втори викарен епископ на Пловдивския митрополит.

На проведените избори на 18-ти февруари епархийските избиратели с 26 гласа "за" избраха епископ Йеротей на първи тур, а на втори с 22 гласа "за" епископ Михаил. Последва касиране на изборите, за да се стигне до втори избори и списък, в който двамата претенденти с най-много гласове не са включени в него.

На всички вече е ясно, че изборът през февруари бе касиран на базата на скалъпена жалба и доклад, а причината е, че Знеполският епископ Арсений - викарен епископ на Пловдивския митрополит Николай не беше между двамата претенденти, защото и на двата тура получи само 17 гласа при нужните минимум 22. Това е и причината пътят му към Сливенската митрополия да бъде разчистен. За да се улесни това, от списъка бяха махнати четиримата епископи и най-вече Агатополския Йеротей.

Достоизбираем ли е Знеполският епископ Арсений за митрополит?

След края на гласуването от страна на епархийските избиратели на 18-ти февруари, дядо Йоан изрече: "Благодаря на всички, които се отзоваха на 100%. Който е имал смелостта да гласува по този начин, трябва да има и търпението да види и последствията от гласуването". Думите му бяха чути от присъстващите в залата избиратели, както и от всички, които наблюдаваха живото излъчване на изборите за Сливенски във фейсбук страницата на Българската Православна църква. Цяла България тогава видя и за кого отидоха гласовете – на първия тур за Агатополския епископ Йеротей – 26 гласа, на втория тур – за Константийски епископ Михаил – 22 гласа.

Как един митрополит може да заяви, че организирания и проведен от него избор е каноничен и уставен и след няколко дни да промени коренно мнението си, стъпвайки на една жалба и един доклад, внесени в Светия синод и на базата, на които бе касиран избора?

Знаеше ли тогава митрополит Йоан, че отвори с помощта на свещеник Евгений Янакиев – предстоятел на храм "Свети Димитър" в Сливен, кутията на Пандора? И подведен ли беше той или от самото начало е знаел в каква игра се набърква!?!

За страховете на митрополит Йоан

След проваления избор за Сливенски митрополит, след който митрополит Йоан се опита да излезе чист и сух от водата, сега има защо да се притеснява как ще мине втория избор. Защото всичко се пише, образно казано, на неговата сметка.

"Искрено се моля, онова, което ни предстоя след първата неделя да бъде в спокоен, мирен дух с нужната стабилна и здрава съвест да се изберат двама човека, да съберем кворума и да вървим напред към избора за седмия поред Сливенски митрополит", заяви Варненският и Великопреславски митрополит Йоан след края на светата архиерейска литургия, която отслужи заедно с бургаски свещеници в катедралния храм "Св. св. Кирил и Методий" на 11-ти май.

"Ако е по Бог да ни прощава нашите волни и неволни съгрешения, нашата гордост, болни амбиции по някога, защото хубаво е човек да има амбиции, но да са постижими, когато са болни трагедията е пълна. Да ни помага Бог да се смиряваме и да вършим божието дело със смирение", каза още митрополит Йоан. Явно в тези думи митрополитът визира и себе си, и начина, по който се "завъртя" за три дни - от благодарност за участието на всички в проведения канонично избор до подкрепата при гласуването в Светия синод за касиране на избора, който самият той организира и проведе. Единственото, което каза на свещеници и миряни, които бяха дошли на молитвено бдения пред сградата на Светия синод през март бе: "Аз разбирам, но каквото е сторено, е сторено. Това за нас е един опит (проведения избор за Сливенски митрополит), който макар и сложен преминава".

Как да му вярват сега избирателите и миряните, че след като се отрече от думите си, след като уж се извини, сега е искрен и ще организира правилно избора? Има право митрополит Йоан да се страхува не само за кворума, но и за начина, по който ще гласуват епархийските избиратели! За да няма отново гръм от пловдивските тепета, които да отекнат чак във Варна!