Митрополит Йоан става Варненски и Великопреславски митрополит след касиран вот и брожения във Варна през 2013 година. Снимка Авторът

Митрополит Йоан става Варненски и Великопреславски митрополит след касиран вот и брожения във Варна през 2013 година. Снимка Авторът

Всеки човек има своите страхове. От тях не могат да избягат дори архиереите на Българската Православна църква. И докато всеки един споделя страховете си с най-близките си, то духовниците много внимават пред кого и какво споделят. Затова за техните страхове може само да се гадае. Но, че Варненският и Великопреславски митрополит Йоан – наместник на овдовелия престол на Сливенска епархия, има страхове се вижда и от обикновения човек при това с просто око. И неговите страхове са свързани с товара, който носи – а именно управлението на Сливенската митрополия до избора на нов Сливенски митрополит.

Митрополит Йоан се скри, не отговаря на неудобни журналистически въпроси

Сега може би страховете на митрополит Йоан щяха да са се изпарили или да са  други предвид предстоящия избор за нов български патриарх, ако не беше се провалил с изборите за Сливенски митрополит през февруари.

След края на гласуването от страна на епархийските избиратели на 18-ти февруари, дядо Йоан изрече: "Благодаря на всички, които се отзоваха на 100%. Който е имал смелостта да гласува по този начин, трябва да има и търпението да види и последствията от гласуването". Думите му бяха чути от присъстващите в залата избиратели, както и от всички, които наблюдаваха живото излъчване на изборите за Сливенски във фейсбук страницата на Българската Православна църква. Цяла България тогава видя и за кого отидоха гласовете – на първия тур за Агатополския епископ Йеротей – 26 гласа, на втория тур – за Константийски епископ Михаил – 22 гласа.

Как един митрополит може да заяви, че организирания и проведен от него избор е каноничен и уставен и след няколко дни да промени коренно мнението си, стъпвайки на една жалба и един доклад, внесени в Светия синод и на базата, на които бе касиран избора?

Знаеше ли тогава митрополит Йоан, че отвори с помощта на свещеник Евгений Янакиев – предстоятел на храм „Свети Димитър“ в Сливен, кутията на Пандора? И подведен ли беше той или от самото начало е знаел в каква игра се набърква!?!

Едва ли е предполагал, че ще има реакция от страха на епархийските избиратели, от страна на свещени и на миряни. И че на него ще се наложи да вади своите и на нечии други кестени от огъня.

Дядо Йоан определи като опит касирания вот, за какво се договори с дядо Николай?

"Дядо Николай се оправда с Вас за решението за касиране на вота за Сливенски митрополит", казаха свещеници от Сливенска епархия, след като чуха решението на Светия синод и имаха възможност да се срещнат с митрополит Йоан след края на заседанието на 12-ти март в градинката пред Синодната палата. "Който е близко до Зевс е близко до гръмотевиците. Той като архиерей има право да напише, каквото иска, не го коментирам. Не съм искал да седна, да намирам кусури, да правим конфликтни ситуации. Трябва да се успокоим, трябва взаимно да си помогнем. Просто няма да стане без това. Да си послужим, да седнем да видим кое какво", каза митрополит Йоан пред свещеници и миряни. На коментар на свещеници, че през цялото време техните събратя Евгений и Силвестър от Сливен са си служили с клевети срещу тях, дядо Йоан отговори: "Аз разбирам, но каквото е сторено, е сторено. Това за нас е един опит (проведения избор за Сливенски митрополит), който макар и сложен преминава".

Нито тогава, нито сега митрополит Йоан опита да накара свещеник Евгений Янакиев и свещеник Силвестър Янакиев да замълчат, но пък не спря да призовава свещениците, които са в пъти повече от събратята си да се успокоят, въпреки че клеветите и неверните твърдения към тях не спират

В крайна сметка митрополит Йоан се наложи, поне засега, над митрополит Николай като е настоявал за нова дата за избори за Сливенски митрополит. Явно от решението на епархийските избиратели и той не е бил доволен, защото неговите фаворити получиха нищожен брой гласове значително по-малко от фаворита на митрополит Николай – неговият викарий - Знеполския епископ Арсений – само 17 гласа, въпреки кампанията и усилията, които бяха положени за неговата подкрепа.

На 22-ри април Светият синод се събра, за да утвърди списъка с достоизбираеми епископи за изборите, които са насрочени за 19-ти май. Листата от 10 епископи бе скъсена на 6. Въпреки твърденията на Западно и Средноевропейски митрополит Антоний, че това е единодушното решение на Синода, се оказва, че това не е истина. Четирима митрополити са гласували за включването на Агатополския епископ Йеротей в листата. Тези гласове обаче са се оказали недостатъчни.

Сега пред митрополит Йоан стои най-големият му страх на този етап – как ще гласуват епархийските избиратели на 19-ти май. От избора им ще зависи ще има ли избран нов Сливенски митрополит или вотът ще бъде касиран отново. Избирателите могат да не подкрепят нито един от включените в списъка епископи като пуснат бяла бюлетина, може нито един от кандидатите да не събере нужните му минимум 22 гласа, пък може и някои от избирателите да пропуснат изборите по лични причини!

Определено има, защо Варненският и Великопреславски митрополит Йоан да се притеснява! Ако още веднъж се провали с избора, може и да си навреди, и да намали шанса си да бъде включен в листата с кандидати за патриарх, нищо че отговаря на изискванията по Устава!

От изборите за Сливенски митрополит разбрахме, че критериите за включване на кандидати в списъка с достоизбираеми рязко се променят от митрополите, според това как на тях им харесва!

Лошото е, че и митрополит Йоан явно е забравил този факт, а не бива, след като той става митрополит след касиран вот и брожения във Варна през 2013 година. Тогава Светият синод взима предвид жалбите и подписката на миряните от тази епархия, които са настоявали за касиране на вота. На изборите тогавашния игумен на Бачковския манастир Борис е получил 17 гласа, а епископ Игнатий – 16 гласа. Въпреки че срещу тях е имало жалби със събрани подписи, те са били включени във втория списък с достоизбираеми епископи заедно с тогавашните Крупнишкия епископ Инокентий, Месемврийския Иаков, Тивериополския Тихон, Стобийския Наум, Знеполския Йоан, Величкия Сионий, Драговитийския Даниил, Траянополския Киприян, Браницкия Григорий, Главиницкия Йоан и Мелнишкия Серафим. На практика включени веднъж в списъка двамата кандидати, заради които е касиран вота, получават втори шанс да бъдат сред избраните. Това не се случва, но не им е отнето правото да участват повторно в избора. Шанс, който бе отнет на четирима достоизбираеми епископи сега Агатополския епископ Йеротей, Константински епископ Михаил, Белоградчишки епископ Поликарп, първи викарен епископ на Софийския митрополит, ​Смоленски епископ Висарион, втори викарен епископ на Пловдивския митрополит Николай.

До изборите на 19-ти май има още време. Доста вода ще изтече! Много неща ще се случат! А какво ще стане със страховете на митрополит Йоан? Засега само той си знае и неговият изповедник!