Митрополит Йоан се опитва да успокои свещеници, епархийски избиратели и миряни, след като чуха решението на Синода на 12-ти март. Снимка Архив Черноморие-бг

Митрополит Йоан се опитва да успокои свещеници, епархийски избиратели и миряни, след като чуха решението на Синода на 12-ти март. Снимка Архив Черноморие-бг

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан - наместник на овдовелия Сливенски престол, се покри и не отговаря на неудобни журналистически въпроси. На 1-ви април от сайт "Черноморие" му изпратихме 6 въпроса, свързани с ревизията, която трябва да извърши в Сливенска епархия, съгласно решение на Светия синод, с проверката на списъка с епархийските избиратели и такива, които касаят поведение и действие на свещеници епархията. Заявлението с въпросите бе изпратено съгласно Закона за достъп до обществена информация на e-mail на Сливенска митрополия и на Варненска и Великопреславска митрополия. Отговори на въпросите трябваше да получим в 14-дневен срок. Уви, до този момент такива няма.

В рамките на времето, докато течеше срока за отговор, на няколко пъти разговаряхме със секретаря на Сливенска митрополия Иван Млечков. Свързахме се и с канцеларията на Варненската и Великопреславска митрополия.

Да разговаряш със служител на Варненската и Великопреславската митрополия си е истинско предизвикателство. Два дни бяха нужни, за да проведем разговор със секретаря на митрополията - протоиерей Йордан Найденов. Първият ден разговорите "удариха" на камък. Служителят, който вдигна телефона не можа да ни отговори на въпроса дали писмото с въпросите е предадено на митрополит Йоан, защото той, цитирам, "Не мога да работя с електронна поща. Обадете се след час и потърсете колегата". Така и не разбрахме кой е този служител, който е на "Вие" с работа с компютър, защото не благоволи да се представи. След посоченото време отново се обадихме до канцеларията на митрополията. Разговаряхме отново с анонимен служител, който обаче не беше компетентен да отговаря на въпросите и ни насочи към секретаря, когото да потърсим на следващия ден. 24 часа по-късно се свързахме с протоиерей Йордан Найденов. Оказа се, че той отваря за e-mail на митрополията и чете писмата, но препраща към митрополита избирателно кореспонденцията. На въпроса ни дали е изпратил въпросното писмо първият път протоиерей Йордан Найденов отговори: "Обърнете се към Сливенска митрополия, те касаят нея". Обяснихме му, че сме изпратили въпросите на електронните пощи на двете митрополии, защото митрополит Йоан ръководи и двете и искаме да сме сигурни, че писмото е получено от него. Последва отговор: "Каквото съм преценил, че е важно съм му го предал". Не разбрахме дали нашите въпроси са важни!

За разлика от липсата на нормална комуникация с канцеларията на Варненската и Великопреславска митрополия, общуването със секретаря на Сливенската митрополия - Иван Млечков, се оказа доста по-лесно. Още при първия ни разговор разбрахме, че той е получил въпросите, прочел ги е и ги е предал на митрополит Йоан още на 1-ви април. В рамките на следващите дни последваха още няколко разговора с него. От тях разбрахме, че митрополит Йоан не е решил кога да отговори, защото ревизията течала и нямало да има резултати, които да бъдат обобщени до 14-ти април. Отговори обаче не получихме.

Междувременно се случиха някои неща, които дадоха отговори на въпросите ни, от които владиката се "скри".

Публикуваме въпросите с пояснения, какво се е случило по някои от тях.

1. Със свое решение взето на 12-ти март 2024 г. Светият синод на БПЦ Ви задължава да извършите финансово административна ревизия в ръководената от Вас овдовяла Сливенска епархия. Кога ще бъде направена ревизията? Кой ще участва в извършването й? В какво ще се състоя ревизията и как ще бъде оповестен резултатът от нея? Ако тя вече е извършена, какво е констатирано при нея?

2. Кога ще бъде извършена проверка на списъците с епархийски избиратели във връзка със същото решение на Светия синод от 12-ти март и в контекста на предстоящия избор за нов Сливенски митрополит? Какво ще бъде съблюдавано при извършване на въпросната проверка?

3. Как свещеник Евгений Янакиев от Сливен има достъп до документи на Сливенската митрополия и защо си позволява да ги оповестява публично? Става въпрос за изнесени от него данни за приходите на няколко бургаски храма. Информацията е оповестена в интервю, което той даде за сливенската телевизия Канал 6 и излъчено на 11-ти март 2024 г. В тази връзка искам да попитам кой е предоставил данните на свещеник Евгений Янакиев? Това с ваше знание ли е станало?

4. Какви мерки ще вземете по  отношение на изявленията и клеветите, които свещеник Евгений Янакиев продължава да отправя към свещеници и миряни от Сливенска епархия в продължение на два месеца като използва национални медии и социални мрежи? Той показва снимки на свещеници, за които твърди, че са от Бургас и че са представители на гей общество, което подкрепя епископ Иеротей?

5. Какви са приходите на бургаския храм "Свети Николай", който се намира в комплекс "Меден рудник"? И с какви средства в момента се извършват строително-ремонтни дейности там?

6. С решение на кого и от коя дата архиерейският наместник в Бургас иконом Емилиан Михайлов е преместил канцеларията на архиерейското наместничество от сградата, което се помещава в центъра на Бургас в църквата "Свети Николай", където той служи? Вие информиран ли сте за тези негови действия?

По отношение на първия въпрос - в момента, в който сме го задали, ревизията вече е започнала, но само в определи храмове в епархията и в два манастира, единият от които е поморийския манастир "Свети Георги". Оказва се, че са проверявани църкви, в които служещите свещеници са епархийски избиратели, участвали в изборите за Сливенски митрополит и трябва да дадат своя вот отново на 19-ти май, когато ще се проведе новия избор за митрополит. Въпросът е как са избирани тези църкви и с каква цел са били ревизирани? По информация на "Черноморие" храмове в Сливен са не били ревизирани. Защо ли?

Вместо от митрополит Йоан кой и как ще прави ревизията, отговорите дойдоха от Емил Кундев - финансово-счетоводен консултант към поморийския манастир "Свети Георги" от 2014 година до днес. От изказването му стана ясно, че ревизията не е направена, както повелява закона, напротив извършена е в нарушение. "Тя не съответства на никакви правила по които се прави ревизия - посочени са две имена - на главната счетоводителка Силвия Малчева и на външна одиторска фирма - "Константинов одит" ЕООД", които обаче извършват едновременно и външен, и вътрешен одит, което е немислимо. Отговорен за всички манастири и църкви в епархията трябва да бъде главният счетоводител, а той идва да проверя сам себе си! Тотално нарушение. В заповедта не е оказано нито начало, нито край на ревизията, времето в което трябва да бъде предоставен доклада, какво включва обема на ревизията, които са лицата които участват в нея, защото имаше седем души, които проверяваха", заяви Емил Кундев.

Митрополит Йоан укрива ревизионния акт на поморийски манастир, искат анулирането му

По отношение на втория въпрос официална информация все още няма.

Митрополит Йоан прикрива с мълчанието си и отговорите на третия въпрос, свързани с данните, които ставрофорен иконом Евгений Янакиев изнесе. Защо митрополит Йоан предпочита да остане безмълвен? Явно ситуацията е по вкуса му и е по-удобно да не си "цапа" ръцете с решаване на проблема.

Владиката остава мълчалив и по отношение на четвъртия въпрос, касаещ клеветите на същия този свещеник Евгений Янакиев - предстоятел на сливенския храм "Свети Димитър", спрямо неговите събратя - свещеници от Сливенска епархия и по отношение на Агатополския епископ Йеротей.

Това, което митрополит Йоан не направи, да потърси сметка на свещеник Евгений Янакиев, го направиха 32-ма свещеници, които поискаха църковен съд за него и за брат му свещеник Силвестър Янакиев.

Свещеници искат църковен съд за братя Янакиеви, въвлекли сливенски храм като съдружник във фирма

Не сме се отказали да потърсим отговорите на зададените въпроси, включително и на последните два. Защото дори и в църквата, и в делата на митрополитите двоен аршин не трябва да има. Това се отнася и до изнасяне на информация, не само когато тя е удобна и за владиците, и за Светия синод, а и за останалата истина или неистина, не тя да си остава скрита зад стените на Синодната палата, далеч от очите на свещеници и миряни.

Защото, когато си Божи служител, трябва да имаш и страх от Бога!