Младежи търсят възможности за реализация след училище за защита на птиците (БДЗП). Четиридневното обучение се организира с финансовата подкрепа на колежа "Теодор Хойс" към фондация "Робърт Бош" по проект спечелен от трима млади хора от Бургас. Инициативата им е подкрепена още от БДЗП, което е домакин на проявата и Община Бургас. Тримата млади бургазлии искат, чрез една интересна среща – обучение, да разкрият на ученици от две бургаски училища възможностите за развитие след завършване на средното им образование.

Дванадесет младежи от ГПНЕ "Гьоте" и ГПАЕ "Гео Милев" в Бургас  ще търсят отговор на въпроса "А сега накъде?", докато вземат участие в уъркшопове, дискусии и специални игри. Част от темите, които ще бъдат засегнати в четиридневната среща-обучение, разглеждат психологията в група, обучение за работа в екип и развиването на таланти. Обучението има за цел още и да разкрие на младите хора тайните на езика на тялото, и да им предложи възможности за включване в младежки доброволчески организации.

Мястото на провеждане на срещата не е избрано случайно. Една от темите на презентациите, които ще бъдат направени, е нуждата от опазване на околната среда в България. Участниците в срещата - обучение ще имат удоволствието да посетят защитена местност "Пода" и отблизо да се запознаят с биологичното разнообразие на защитената територия и значимостта на влажните зони.

"Самата идея за проекта се роди през август миналата година. На един не съвсем различен семинар в Сърбия, се замислих за това, колко млади хора в България не могат да преследват интересите си и не се намират в стимулираща среда  в нито едно училище, нито у дом", казва една от организаторките на уъркшопа Мила Хаджирачева. Затова тя и още двама нейни приятели -  Ангел Златков и Мила Яланджиева решават, че те могат да се справят с решаването на този проблем и започват да търсят възможности да го направят. Заедно искат и вярват, че могат да помогнат на други млади хора, като тях. Техният стремеж е, чрез една такава среща да предадат опита и познанията, които имат на други младежи от Бургас. Те вярват, че ако ние познаваме по-добре себе си и света около нас имаме по-големи шансове за успех. На това и искат да научат 12 –те  младежи от двете гимназии за изучаване на чужди езици в града..

Мила и Ангел са от дълги години активни членове на БДЗП.  Двамата са доказателство, че бъдещето ни зависи от гласа на младите хора. От тяхната активна гражданска позиция и отговорност зависи и съдбата на българската природа. БДЗП работи в тази насока от създаването си. Една от основните цели на проект "Живот за Бургаските езера", който Дружеството изпълнява в Бургас е именно формирането на природозащитно съзнание у младите хора, като Мила и Ангел.