Мобилна станция ще следи за чистотата на въздуха в Долно Езерово от община Бургас след спечелен евро проект. Чрез нея ще се упражнява допълнителен контрол върху основните замърсители на въздуха.

 

Мерките за подобряване на качеството на въздуха коментираха участниците в срещата инициирана от кмета на община Бургас Димитър Николов с представители на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД, директорът на РИОСВ – Бургас Бойчо Георгиев, омбудсманът Таньо Атанасов и жители на Долно Езерово, недоволни от екологията на квартала.

Повод за срещата станаха многото жалби за замърсявания на въздуха и лоша миризма, отправени до кмета от бургаски граждани. Според тях това се случва заради емисии сероводород, излъчвани от нефтозавода в тъмните часове на денонощието.

По време на срещата беше припомнено, че миналата година измервателната станция на община Бургас, монтирана в Долно Езерово, е засякла множество средночасови превишения на нивата на сероводород във въздуха. Главният инженер на "Лукойл Нефтохим Бургас" Илшат Шарафутдинов и главният еколог Николай Новачев отговориха, че такива изпускания действително е имало до август 2010 г. След това те са намалели в пъти, тъй като е монтирана нова пречистваща инсталация. Двамата представители на рафинерията заявиха, че източник на неприятни миризми са по-скоро старите открити утайници около града, които поетапно се рекултивират.

В края на срещата кметът Димитър Николов настоя при лоши метеорологични условия /според прогнозите/ нефтозаводът да намалява до възможния минимум работния обем, като превантивна мярка срещу евентуално изпускане на различни вредни емисии във въздуха. Представителите на рафинерията отговориха положително на това предложение. Те се съгласиха още да поставят монитор в Дома на "Лукойл Нефтохим", който дава данни за качеството на въздуха, а Община Бургас се ангажира да го свърже в съответната информационна система. Уговорено беше още създаването на пряка връзка между дежурните в община Бургас и дежурните в нефтозавода, за да може да се предават незабавно получените граждански сигнали за лоша миризма и замърсяване на въздуха. Това ще позволи на мобилните екипи от "Лукойл Нефтохим" и Гражданска защита да се отзовават бързо и да правят замервания веднага след сигнала, а не след отминаване на изпуснатата емисия, ако е имало такава. От рафинерията призоваха бургазлиите, които подават сигнали за замърсявания, да не бъдат анонимни, а да присъстват на самите проверки, за да са запознати с резултатите от тях.

Илшат Шарафутдинов възприе и предложението на кмета Николов рафинерията да организира ден на отворените врати, да покани група жители на Долно Езерово и да ги информира както за своята дейност, така и за мерките, взети по отношение опазване на екологията.