IMG_5475

IMG_5475

Монако ще финансира реставрация на параклиси в Царево

срещата между почетния консул на кралството у нас Сергей Пенев и кметът на морската община Георги Лапчев. Двамата обсъдиха възможностите за културен обмен.

Посещението на Сергей Пенев в Царево е по повод проекта "Изграждане на кръгов веломаршрут", който е финансиран от княжеството. Веломаршрутът, с дължина 35 км, преминава през землищата на Синеморец и Бродилово, и през защитената местност "Устието на река Велека". Проектът цели опазването на естественото състояние, целостта и единството на природните елементи и екологичните процеси. В него се включва и оборудване на информационна точка за парка в читалището на село Бродилово.

Княжество Монако е финансирало изготвянето на "План за управление" на защитена местност "Устието на река Велека" и защитена местност "Силистар" от 1993 г. до 1997 г. От 2002 г. до 2004 г.  всяка година княжеството, чрез Министерството на околната среда и водите е финансирало малки проекти на обща стойност 30 000 евро годишно. Те са за подпомагане развитието на природосъобразен туризъм и местни инициативи. От 2005 г. до 2007 г., чрез еко министерството, е финансирало отново малки проекти на обща стойност до 50 000 евро годишно.

В рамките на срещата, кметът Георги Лапчев запозна госта с икономическите характеристики на региона и потенциала на Община Царево по отношение развитието на туризма. В разговора не бяха отминати и възможностите за нови капиталовложения на територията на Царево, както и факта, че общинската администрация се стреми да помага и да оказва пълно съдействие на инвеститорите в региона.

Почетният консул Пенев изрази желание сътрудничеството между Община Царево и Княжество Монако да се развива активно. По думите му в момента се обмислят възможностите за реализиране на нов проект съвместно с Министерството на културата. Съществува реална възможност да се реставрират няколко манастира и параклиси в България, като два от тях може да бъдат на територията на Община Царево. Обсъжда се и възможността танцов състав от Царево да гостува във форум "Грималди", който е най-големият културен и конгресен център в Монако. Заедно с гостуването има възможност да се направи и съвместна брошура за туризъм (селски и културен), която да ни промотира за определено време на територията на княжеството.

Сергей Пенев посети Общински исторически музей – Царево и остана впечатлен от изложените археологически експонати, сребърното тракийско съкровище и най-голямата частна колекция от пафти и накити в България, която ще гостува в музея до края на лятото.