DSC_2391

DSC_2391

Морските кметове против промени в Закона за крайбрежието. Той ще изгони инвеститорите

ще доведат до загуби за нас, морските общини? Ако те бъдат приети, няма да можем да изпълним приходната част от бюджетите си, а през 2013 година те ще намалеят с 30%. Ако строителството се спре в тази зона, това ще повлече със себе си и безработицата, защото голяма част от заетите в тази сфера ще бъдат съкратени. Нашите общини се издържат основно от туризъм и строителство. А така готвените промени ще ни нанесат сериозен удар", каза кметът на община Созопол Пайот Рейзи на нарочна пресконференция днес. Той получи подкрепата на колегите си от Поморие, Несебър, Приморско и Царево.

Ако бъде въведена забраната за пълно строителство в 100-метровата зона, това би означавало да бъдат стопирани и инфраструктурни проекти като разширението на пречиствателната станция в Равда, която попада в тази зона, като дълбоководното на пречиствателната станция в Поморие, водните цикли в Царево и Ахтопол. В морските общини подготвят проектите за пречиствателните станции и са готови да ги внесат за финансиране по оперативин програми. Ако бъдато одобрени обаче от една страна, а от друга промените в Закона за черноморското крайбрежие влезе в сила, не е ясно как ще бъдат изпълнявани.

Много от общините, без Бургас и Приморско, са на финална фаза с приемането на Общия устройствен план. При евентуално приемане на промените, ще се наложи те да го изработват отново, а има краен срок, който трябва за спазят по закон.

"Нядаваме се на подкрепа от страна и на нашите бургаски депутати. Проблемът не е политически. Желанието ни е промените в закона да не стигнат в пленарна зала, а да отпаднат още, докато бъдат гледани в комисиите в Народното събрание. DSC_2413Всеки един от нас е изпратил своя декларация с мнението си до МВРР, което е явява вносител на промените. След пресконференцията днес ще излезем и с общо становище. Надявам се, че и колегите от северното Черноморие ще ни подкрепята", каза Панайот Рейзи.

"Тези промени ще засечнат много собственици на имоти в местността "Лахана", където има преобразувани 257 парцела, съобразени със сега действащия Закон за черноморското крайбрежие, който е от 2008-ма година. В момента готвените промени ще стопират инвеститорите в Малкото солено езеро, където се строят жилищни сгради за продажба на апартаменти в тях. 3% от тези средства влизат в бюджета на общината. За първото тримесечие на 2011 година са издадени 75 строителни разрешителни, за същия период на 2011 - те са 87, а за първите три месеца на тази година - 87. Против промените съм, защото те ще се отразят негативно на нас, морските общини, които се издържаме с туризъм и строителство. Поморие няма накъде да се разраства, освен в тази зона", коментира Иван Алексиев - кмет на община Поморие.DSC_2400

"Тези промени ще ударят сериозно водните цигли на Царево и Ахтопол. Важни инфраструктурни проекти, които не са направени през последните 30 години. Ние сега работим по проектите, с които ще кандидатстваме за финансирането им. DSC_2409А тези промени влизат в противоречие с проекта ни, защото водните цикли са в 100-метровата зона", каза кметът на Царево Георги Лапчев.

"Ние имаме Общ устройствен план, по който работим. Но подкрепям колегит, защото готвените промени ще наложат рестрикция на общините", допълни кметът на община Приморско Димитър Германов.DSC_2399

На пресконференцията днес бе и зам.-кметът на община Несебър - Виктор Борисов. Морската община също е сред засегнатите и няма да може да довърши разширението на пречиствателната станция в Радва, ако промените влязат в сила.

Те влизат в комисия на 3-ти май. От 15-ти май влиза в сила забраната за строителство по морето, която ще бъде в сила до 15-ти октомври. "Не е ясно тогава, защо се бърза? Има достатъчно време", заяви Иван Алексиев.

Кметовете на общините не са питани, когато са правени промените в закона и най-вече чл. 10, ал. 3, т.2.3 и т.6.

"Подкрепям исканията на кметовете. Хубаво е готвените промени да се дебатират в комисиите, за да чуем и доводите на законодателя. Ще предложа и кметовете да бъдат поканени по време на заседанията, за да бъдат чути и техните становища", каза депутатът от ГЕРБ Димитър Бойчев.DSC_2421

На пресконференцията нямаше представител на община Бургас. По думите на кмета Панайот Рейзи такава покана е била изпратена и е получено потвърждение, че ще има участник.

"Тези промени не ни касаят, защото общината имат Общ устройствен план. Единственото ни съмнение дали те ще засегнат Ченгене скеле. Очакваме становището, за да разберем дали Рибарското селище влиза в тази зона. Но подкрепят колегите, защото това строителство е изгочник на финансиране", каза кметът на община Бургас Димитър Николов потърсен за коментар от репортер на Chernomorie-bg.