Московчани намират своя втори дом у нас

"Бяхме на много места, докато харесаме жилището. Накрая се спряхме на едно студио в Сарафово", разказа жената. Преди да дойте тук страдала от язва, която се обостряла всеки път, когато трябвало да бърза, да навакса закъснението с големите разстояния в руската столица Москва. Два месеца, след като дошла в новия си дом обаче, нямало и следа от болката. "В апартамента ми в Москва е ужасно, отляво подпийнали съседи, отдясно също. Ватманът натиска клаксона, все едно че му преча да шофира. И там виждаш слънцето само за 15 минути, след това сякаш се скрива. А тук в Сарафово съм почти до брега на морето, толкова е спокойно и тихо и се радвам на светлината непрекъснато", споделя жената. В началото смятала да прекарва у нас само лятната ваканция. Постепенно обаче се установила тук и се прибира в родината си, когато трябва да си вземе пенсията.

 

За това допълнително удобство създават и редовните полети до Москва.

Като всеки чужденец и тя попаднатала в капана, когато за първи път стъпила на летището в Сарафово. Била натоварена с багаж и не знаела, къде се намира. Таксиметровият шофьор й взел 15 лева за има-няма 5 километра - от летището до квартала. "Вече знам и не давам грешни пари. Качвам се на автобуса, плащам 1 лев и съм в Бургас", допълва рускинята. Тя е доволна и от здравословния начин на живот, който води тук, както и от храната, която купува.

Нейната сънародничка Наташа пък вече трето лято прекарва в лятното жилище в Царево. Когато дошла да търси апартамент, обиколила от Варна до Царево. Накрая семейството харесало апартамент във ваканционно селище, изградено върху бившия къмпинг "Нестинарка". И тя се опарила от високите цени на таксиметровите услуги. Щом фалията кацнала за първи път на летището, таксиджията им поискал 130 евро, за да ги закара до Царево. "Не знаех ме, къде се намира. Успяхме да преговаряме и да свалим цената на 100 евро. Сега обаче знам, че не е толкова далече и идването ми до Бургас ми струва само 8 лева в едната посока. Защо да им давам тези пари?", чуди се жената. Така вместо да пълни джоба на таксиметровия шофьор това лято фамилията на московчанката наела за два дни кола и обиколила страната ни - Велико Търново, Габрово, Арбанаси, Килифаревския и Дряновския манастир. "Много е красиво тук. Но два дни не ни стигнаха, догодина като дойдем ще отидем отново", допълва Наташа.

Валентина Шевчук от 14 години живее в Черноморец и споделя, че това е вторият й дом. Жената е превърнала дома си в Черноморец в хотел и там посреща българи.