Музиканти от световна величина свириха музика по течението на Дунав , което се организира със съдействието на Министерството на културата и е под патронажа на Негово превъзходителство посланика на Австрия у нас Герхард Райвегер. Концертът в Бургас е по покана на кмета на общината Димитър Николов.

 

70 специално поканени гости се насладиха на изпълненията на Мария Принц - пиано и Дитер Флури - флейта. Музикалната разходка по Дунав започна със Соната за флейта и пиано B-Dur KV 378 от Моцарт. Публиката бе пренесена и в Германия с музиката на Лотар Кемптер и неговото Капричио опус 32. Първата част завърши с Унгарска пасторална фантазия на Франц Доплер. Във втората част на концерта звучаха произведения на автори от Източна Европа - Кантабиле и престо от Джордже Енеску (Румъния), Ситно хоро на Панчо Владигеров и Пасторал на Филип Кутев, а на финала - Сухи цветя - интродукция и вариации за флейта и пиано от Франц Шуберт (Австрия).

Посланикът на Австрия Герхард Райвегер, кметът Димитър Николов и гостите на прекрасния концерт върнаха на бис музикантите. Те изсвириха "Раздяла от Нойхаус" - произведение на Якоб Шмьолца - съвременик на Шуберт. Композиторът е родом от Стирия, област в Австрия, откъдето е и австрийския дипломат. Изпълнението на това проезведение бе специален реверанс към посланика.

На финала на концерта музикантите получиха статуетки на Ненко Русев, връчени им от кмета Димитър Николов.

Мария Принц и Дитер Флури приемаха поздравления за изпълнението си и на коктейла, даден от посланик Райвегер.

"За първи път свиря пред бургаска публика, но не съм за първи път в България. Преди да дойда знаех за Варна и Бургас. Това са географски понятия, които учим в училище, но само толкова", сподели Дитер Флури. Той не скри удоволствието си от изпълнението на произведенията на българските автори. Флури е усвоил някои тънкости, така че когато свири флейтата му звучи като кавал.

"Дунав обединява музиката в този концерт. Чрез произведенията показваме как се променя музиката по течението на реката. Музиката от Чехия и Германия е по-близо до тази в Астрия. Докато България и Румъния са по-далече", обяснява флейтистът.

Произведенията включени в Австрийски музикални седмици не са случайно избрани. "Водеща беше темата за Дунавската стратегия, която сега вълнува ЕС. Затова се спряхме на тези автори", призна Мария Принц.

Дитер Флури е изпълнителен директор на оркестъра на Виенската филхармония и солист на виенските филхармоници. Мария Принц е дъщеря на композитора и диригент Константин Илиев. Двамата са свирили на световно известни сцени в Европа, САЩ и Япония.