DSC_1488

DSC_1488

На Богоявление спасяват Светия кръст от водите

На 6-ти януари Българската Православна църква празнува кръщение Господне - Богоявление. В народната традиция празникът е известен още като Йордановден или Водици.

Според вярванията на днешния днес Исус Христос е кръстен в река Йордан. Православната традиция е запазила празника кръщение Господне инкорпориран с празника Богоявление приемайки, че при кръщенето на Исус се появява Бог в своята триединна същност - синът Исус, светия дух във вид на гълъб, който каца върху Христос и гласът на небесния отец, който оповестява, че Христос е негов син.

На днешния празник се спазва обичая за спъсяването на Светия кръст от водите. Този, който успее първи до стигне до кръста, хвърлен във водата от свещеника и го извади, ще бъде здрав през цялата година.

В народната традиция с днешния Йордановден завършват т.нар. "Мръсни дни", които започват от Бъдни вечер. Според вярванията, в нощта на Богоявление небето се отваря и който успее да види това, може да се пожелае нещо и да вярва, че то ще се сбъдне.

Според обичаите на трапезата днес трябва да се сложи прясна пита, колачета, вино, сърми, пълнени чушки, зеле, боб, орехи.

На днешния ден имен ден празнуват всички, които носят името Божидар, Божидара, Богдан, Богдана, Йордан, Йорданка, Данчо.