DSC_0218

DSC_0218

На Запад - четенето е модерно, у нас - тиражите падат

е малко по-различно - по-малки тиражи, по-малко продадени книги, но интерес към книгата има, макар и не като към книжно тяло, а по-скоро към електронния й вариант.

Чете ли българинът, може ли глобалната мрежа да замести общуването, за какво трябва да се събудим днес? На тези и други въпроси отговор дадоха участниците в отворената дискусия на тема "Будителите@abv.bg", организирана от община Бургас и Бургаския свободен университет, със съдействието на Дружеството на журналистите и кореспондетите Бургас и с подкрепата на Регионална библиотека "Пейо Яворов". Във форума се включиха Йорданка Ананиева - зам.-кмет по образование, култура и вероизповедание в община Бургас, проф. Галя Христозова - зам.-ректор на БСУ, доц. Мариана Лазарова - БСУ, Наталия Коцева - директор на Регионална библиотека "Пейо Яворов" - Бургас, Денчо Михов - издател ("Либра скорп"), Елица Дубарова - преподавател в университет "Проф. д-р Асен Златаров", Елевтери Елевтеров - ръководител на Театралното ателие в БСУ и Ева Иванова - студентка.

Темите за дискусията бяха подготвени от Мария Арабаджиева и Инна Танева - студентки трети курс специалност "Връзки с обществеността" в БСУ.DSC_0211

Доц. Мариана Лазарова сложи началото на дискусията правейки своя прочит на въпроса: "За какво трябва да се събудим днес?".

"Да се събудим и да се освободим от комплекса си за пълноценност. Човек не случайно е социално същество, защото сам не може да направи нищо. За да може да успеем в този живот, трябва да печелим съмишленици, а за да ги печелим - трябва да контактуваме. Това, което ни пречи в процеса на комуникацията е комплексът за пълноценност. Добре е човек да вярва в знанията си, но ако си въобрази, че знае всичко не просто остава, а изостава там, където е. Защото, както казва Алиса: Трябва много да тичаш, за да останеш там, където си. Хубаво е да вярваме в способностите си, но ако си въобразим, че всичко можем сами се осакатим творческия си потенциал. Сега се сещам за една притча: Ученик попитал учителя си. Той му казал: Дай ми време да помисля. Ученикът казал: Е, учителя и децата знаят отговора, а ти искаш да мислиш. Тогава учителя се спрял и начертал два кръга - един малък и един голям. Казал: Вътре в кръговете е знанието, в малкия кръг на малко знаещия човек, в големия кръг на много знаещия човек. Малкият кръг има малко допирни точки с неизвестното, затова малко знаещия човек не се съмнява. Големия кръг има много допирни точки с неизвестното, затова много знаещия човек се съмнява. Колкото повече, че съмняваме, толкова повече мислим. Колкото повече мислим, толкова повече разбираме, а колкото повече разбираме, толкова повече можем. Затова трябва да се събудим.

"Искам да продължа това, което кажа доц. Лазарова. Като университетски преподаватели трябва да се събудим, че ние ще преподаваме така, както се е преподавало дълги години. Съвременните млади хора използват всички възможности, които интернет им предоставя. Грешно е да се каже, че ние не трябва да използваме тези похвати, методи, защото това ще означава, че ще вървим много крачки зад тях. Социалните мрежи дават друга комуникация между хората, която не е лице в лице, но им дава преимущество да се информират. Не ознавача, че не трябва да включваме този начин на комуникация в обучението, но това трябва да става много внимателно и дозирано, защото дозата прави отровата.DSC_0203

Книгата може да се прочете в хартиени или електронен вариант, но аз съм от поколението, което обича да чете хартиени книги. Да хвана книгата в ръка, да я прочета, да ми се приспи, тя да падне върху главата ми и да ме събуди във всякакъв начин. Но важно е, без значение от начина, младите хора да четат", изрази своето мнение по темата проф. Галя Христозова.

Според Елица Дубарова най-големият принос на глобалната мрежа е разпространяването на информация. "В крайна сметка всеки гради своя хоризонт и чувството за пълноценност е това, което може да ни създаде трагическа вина. Човешкото развитие се е стремяло да усвоява, за да подпомага собственото си развитие, но не и човекът да бъде усвоен от компютъра, от нещо, което е създадено. Живият контакт ще си остане най-ценното", според авторката на книги и преподавател в университет "Проф. д-р Асен Златаров".

Доц. Лазарова изрази мнение, че интернет е само една платформа и на нея не трябва да й вменяваме свръхестествени очаквания или заплахи. Според нея, ние сме тези, които я зареждаме и използваме и от начина, по който я зареждаме и използваме зависи как тя ще работи за нас. Тя още веднъж подчерта, че дали книгата ще е на хартиен носител или на таблет е въпрос на избор, важно е четенето.

Според Наталия Коцева - директор на Регионална библиотека "Пейо Яворов" книгата е един от най-уникалните феномени на човешката цивилизация и четеното на книга е личностно занимание. "Четенето е един формиращ процес, защото електронните медии работят с готови образи, а при четенето ние сами създаваме този образ.

Тендецията е през следващите 10 години 2/3 от носителите да бъдат електронни, а едва 1/3 да бъдат на книжен носител.

Цивилизованият свят чете. Днес е модерно до се чете книги. Новите технологии изместват успешно книжните носители на информация. Оказа се, че все още няма такава технология, която да съхрани така надеждно текстове, както са книгите", обясни Наталия Коцева.

Отношението към четенето и тиражите изрази и издателят Денчо Михов. Той не скри, че има спад в купуване на книги, пазарът е свит, библиотеките се посещават по-малко. "С появата на електронните медии и съвсем логично е вниманието на хората да се поделя между всички. Причината за малкото четене трябва да се търси на друго място, не в интернет. Той няма да измести книгата. Тази тенденция се забелязва в нашата страна и на Балканите. В Русия и Западна Европа ситуацията е различна, там се издават милионни тиражи и се купуват много книги", смята той.

Студентката Ева Иванова възпламени младата аудиотория в залата показвайки таблета, който ползва и на който чете своите книги. Така доказа още веднъж, че младите четат, но предпочитат електронния пред хартиения носител на книгата.

"Съвременните технологии много бързо напредват. Вярно е, че ние като институции изоставяме по отношение на обезпечаване на учебния процес, които да бъдат в помощ на преподаването, на ученето, на провокацията. Това забяване трябва да се наваксва и да се търсят формите, с които учебния процес са бъде разнообразен. Да могат учениците да си вземат текста на книжен или електронен носител и да бъдат провокирани от съдържанието. Съвременното поколение е свикнало да има право на възможността да направи своя избор, а нашето задължение е да поддържаме огъня жив", завърши зам.-кметът по образование в община Бургас Йорданка Ананиева.