Над 100 пеликана обитават Бургаските езера

Постоянният мониторинг на езерата се извършва в рамките на проект "Живот за Бургаските езера" към програмата на Европейският съюз "LIFE+".

 

В началото на седмицата най-голямо струпване на къдроглави пеликани е имало в разливите около село Димчево, община Бургас и в Атанасовското езеро. Птиците, които през лятото могат да бъдат наблюдавани тук са млади и все още не достигнали половата си зрялост екземпляри. През зимата към тях се присъединяват и птици от вида, които в момента отглеждат своите малки в езерото Сребърна в Северна България. Това е единственото за сега място в страната ни, където гнездят до 128 двойки къдроглави пеликани. През зимата Бургаските езера приютяват и тях. Така числеността на къдроглавите пеликани в студените месеци от годината може да достигне до 900 екземпляра.

Опазването на езерата край Бургас е от голямо значение за спасяването на вида, който вече е застрашен от изчезване в световен мащаб и рядък в Европа. Специалистите орнитолози от БДЗП са изчислили, че в момента езерата на Бургас приютяват около 3% от къдроглавите пеликани, които се срещат в няколко страни в Европа.

Интересен факт е, че в Бургаските езера през зимата са наблюдавани и млади къдроглави пеликани, които са излюпени в езерото Керкини в Гърция. Младите птици прелитат около 434 километра, за да посетят бургаския езерен комплекс, който е предпочитан от тях, като място за хранене и почивка. Разпознаването им е възможно благодарение на поставените цветни пръстени на младите екземпляри, които носят уникални номера за всяка една страна, където вида се размножава.

Поставянето на пръстени на птиците дава много ценна информация за видовете – за начина им на хранене, миграция, скитания на млади екземпляри, дори и за относителната продължителност на живота им в природата.