Над 20 000 фирми остават без регистрация, ако не дадат e-mail

Декларирането става  пред сътветните офиси за обслужване на приходната администрация в Бургас, Ямбол и Сливен по адрес на регистрация на фирмите и лицата. От началото на тази година посочването на електронен адрес за кореспонденция с НАП е част от изискванията за регистрация по ДДС. Промяната на електронния адрес ще се заявява пред Агенцията по вписванията или пред НАП в седемдневен срок.

 

На тези дружества, които не посочат електронен адрес за кореспонденция с НАП, може да им бъде отказана регистрация или да бъдат дерегистрирани по ЗДДС.

От началото на 2010 г. се съкращават сроковете за възстановяване на данък върху добавената стойност. С промените в Закона за ДДС, които влязоха в сила на 1 януари, фирмите вече могат да приспадат ДДС в два последователни месеца, след което НАП трябва да възстанови данъка в срок от 30 дни. За закъснение, включително и при ревизия, НАП дължи лихва на дружеството. Досега фирмите бяха длъжни да приспадат данъка за възстановяване от дължимия данък за внасяне, в три поредни месеца. Ако след изтичането на този тримесечен период имаше остатък, то данъчните бяха длъжни да върнат ДДС-то в 45-дневен срок.

Още една промяна, която облекчава фирмите при контакта им с НАП влезе в сила от началото на 2010 г. От тази година дружествата имат право да упражнят правото си на данъчен кредит в 12 последователни месеца вместо досегашните 3 месеца. Тази промяна е свързана с прилагане на европейското право и решенията на Съда на Европейските общности. С въвежданета на 12-месечния срок за приспадане ще се спази принципът на ефективност, като с предложения срок няма да се затруднява практическото упражняване на правото на приспадане на данъчен кредит.