НАП събра информация за 138 туроператори , 94 транспортни фирми и собственици на 1000 средства за настаняване, обслужвали туристи, които са пристигали през летище Бургас и са почивали главно по Южното Черноморие за периода юни – септември тази година. Това бе и времето, през което морските данъчни разкриха свой офис с постоянно присъствие на бургаския аеропорт.

 

Данните са на база обработка на 60 на сто от протоколите, с които приходното ведомство разполага. Те съдържат конкретна информация за дестинациите, времето за престоя и местата за настаняване. "Целта ни е на светло да излязат реалните приходите на заетите в сферата на туризма, а оттам и да се платят реалните данъци и осигуровки за тях", коментира директорът на дирекция "Контрол" в ТД на НАП-Бургас Пенка Жекова. С окончателното обработване на информацията, започва и засичане на данните от декларациите, които постъпват от работилите в туризма през този сезон и данните, с които НАП разполага. В случаите на разминавания ще следват проверки, а при установяване на съществени различия ще бъдат възложени и ревизии за установяване на укрити дължими данъци и осигуровки.  От НАП ще проверяват  и дали физическите лица, извършвали различни транспортни услуги или туроператорски дейности са имали трудови договори и дали техните работодатели са им начислявали дължимите осигуровки. Туроператорските фирми са информирали приходното ведомство, че плащанията от тях към хотелите, отделните къщи за настаняване, както и транспортните фирми са извършвани по банков път, така че засичането на данни ще бъде още по-ясно, лесно и бързо, коментираха още от НАП-Бургас.

От териториалната дирекция на приходната агенция поясниха още, че ще предоставят обобщената информация и на черноморските общини, с цел увеличаване събираемостта на местните данъци и такси.