Oktay1

Oktay1

Нападателят на Ахмед Доган: Не съжалявам!

Бургазлията насочи пистолет срещу лидера на ДПС по време на VIII Национална отчетно-изборна конференция на партията, която се проведе в зала 3 на НДК.
"Да, качих се на трибуната при Ахмед Доган, насочих пистолет към него, но не с цел да го убивам, а да го сплаша. В миналото съм правил престъпления, за които съм поел отговорност, но от години полагам усилия да допринеса с нещо за тази страна. Мисля, че съм в полза за обществото. Мога да съм заплаха само за тайното общество на ДПС", каза Енимехмедов.
"Колкото до укриването - нямам намерения да го правя, но някой друг - може да има намерение да ме затрие. Надявам се на справедлив процес", каза още той.
"Може би възрастта ми и идеалите ми ме подтикнаха да извърша това деяние, за което не съжалявам. Единствено съжалявам, че пистолетът засече", заяви Енимехмедов.
Следите от побоя над Енимехмедов са личали и днес - той е бил с насинено око и ухо и е вървял трудно.
Съдът остави в ареста Октай Енимехмедов, като му наложи най-тежката мярка за неотклонение задържане под стража.
Според съда са налице предпоставки за тази мярка, а именно - опасност от извършване на ново престъпление и авторство на извършеното престъпление. Извършеното е систематично подготвено, се казва още в мотивите на съда.
По време на съдебното заседание стана ясно, че той е бил осъждан два пъти като непълнолетен за грабеж и за причиняване на телесна повреда. Енимехмедов има едно дело, приключено с осъдителна присъда, която не е влязла в сила.
Според прокуратурата - наблюдава се един трайно изграден престъпен модел на поведение, също така - има опасност Енимехмедов да се укрие или да извърши повторно престъпление. С тези мотиви прокуратурата поиска постоянен арест. Прокурорът каза още, че действията на мъжа са брутална демонстрация против обществения ред, както и че са много груба форма, която засяга интересите на човека и обществото.
Повдигнатите обвинения в момента са за закана за убийство и за хулиганство, уточни пред журналисти прокурор Чавдар Железчев.
"Разследването е в много начален етап, предстои събирането на множество доказателства, извършване на множество процесуално-следствени действия, но не бих ги коментирал, тъй като тези въпроси са следствена тайна", каза прокурор Железчев.
На въпрос дали могат да се повдигнат по-сериозни обвинения в процеса, прокурорът каза, че ако се съберат други доказателства, може и да се повдигнат по-тежки обвинения, но това е в компетеността на съответната прокуратура.
На заседанието днес градският прокурор на София Николай Кокинов е бил разпитван като свидетел, но прокурор Железчев не пожела да коментира, тъй като е следствена тайна.
Енимехмедов е защитаван от служебен адвокат.
Според защитата му балистичната експертиза показва, че оръжието не е огнестрелно и е неизправно. Липсват данни за възпроизведени изстрели. Видеозаписът от инцидента на конференцията на ДПС изключва преки насилствени действия.
Енимехмедов е съдействал напълно на полицията, заяви още адвокатът му. Няма опасност той да се укрие или - да извърши друго престъпление, затова защитата поиска по-лека мярка за неотклонение.
Засилено полицейско присъствие има в Софийски районен съд, засилен е и интересът на медиите към заседанието по мярката за неотклонение.
Октай Енимехмедов беше въведен в залата от повече от петима полицаи и с белезници. На влизане в залата, той не пожела да коментира, какво го е подтикнало да извърши нападението, само се усмихна.
Vesti.bg