Pisane

Pisane

Написаха 90 есета за конкурса на Алеф

приносът на българските евреи в културата на страната". Темата предизвика интерес сред младите хора от цяла България. Сред участниците са ученици от София, Русе, Монтана, Видин, Разград, Ботевград, Плевен, Перник, Тервел, Кърджали, Кюстендил, Ямбол, Айтос и други.

Това е третият ученически конкурс, който център "Алеф" организира, за да стимулира интереса на младежите към събития и личности от българската история, които дават отражения в настоящето и бъдещето. Словесното състезание се утвърждава с всяка изминала година. В първия конкурс през 2013 година се включиха близо 40 ученици, които размишляваха върху темата: "Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена". Темата на второто издание на конкурса бе: "Евреи и българи – два народа, една родина, една любов", и в него се включиха 60 участници.

Победителите в тазгодишното издание на конкурса ще бъдат оповестени на тържествена церемония в средата на май. Авторът на творбата, класирала се на първо място, ще получи парична премия от 250 лева, за второто място наградата е 200 лева, а за третото - 150 лева. Най-интересната разработка ще бъде публикувана във водещи български медии. Предвидени са и допълнителни поощрителни материални награди. Тази година организаторите поднасят и един специален подарък – разходка по море и посещение на остров Света Анастасия.

Авторите на двадесет творби, отличени от журито, ще бъдат поканени на заключителната церемония на 12-и май на разноски на център "Алеф". Те ще попият от непосредствената атмосфера на тържественото събитие, ще се срещнат с хора на изкуството, за някои от които са писали, ще създадат нови приятелства, ще съхранят емоцията от морето и романтиката на Бургас.