Направиха статистика на вандалските актове в Бургас

Обект на посегателства най-често стават съоръженията и растителността на детските и спортните площадки, намиращи се на територията на териториална дирекция "Възраждане". Най-често тази агресия се проявява от деца и младежи.

 

От 100 броя пластмасови кошчета за отпадаци, поставени по детските площадки в комплекс "Меден рудник", за година са повредени или изгорени около 80. Много често те се използват вместо контейнери за изхвърляне на битови отпадъци. В парка на зона "Б" в същия комплекс в началото на летния сезон беше възстановено парковото осветление. Бяха монтирани повече от 40 нови осветителни тела, отремонтираха се пейките и детските съоръжения, поставиха се кошчета за отпадъци. Към настоящия момент има счупени около 15 осветителни тела, изгорени са 6 кошчета, има счупени пейки и оградни елементи, фонтанът в парка е многократно повреждан.

Нарастнал е и броят на вандалските актове в териториална дирекция "Приморие", която обхваща централните части на града. Там периодично се разбиват пластмасовите седалки на новата спортната площадка на улица "Дебелт". В центъра на града е много модерно да се пише със спрей по обществени сгради, най-често училища и паметници. За съжаление творбите нямат художествена стойност и представляват предимно нецензурни изрази и политически призиви. Паметникът Альоша бе почистен преди ден от изрисувани свастики.

Вандалските актове са почти ежедневие в общината. Администрацията констатира нанесните поражения, подава информация към фирмите по поддръжка, които се стараят да ги отремонтират своевременно. Най-честото териториалните директори се оплакват, че често бургазлии не изхвърлят отпадъците си на определените за това места.