DSC_6280

DSC_6280

Нашенка от Молдова сънува България, избира Бургас да живее в родината на предците си. Завършила е психология и педагогика в Молдова, след което и Висша бизнес школа. Валентина е един от основателите на Кооперативен търговски университет в Молдова. Била е зам.-министър, но след разпадането на СССР идва у нас. Обиколила е почти целия свят, за да изнася лекции за създаване на лидери и финансово консултиране.

При всяка възможност в разговор Валентина подчертава, че е българка. "Фамилията ми е Бодурова, но по съпруг съм Колибаба. Родът ми е от Сливенския край, но по време на турското робството са били принудени да напуснат страната и се заселват в покрайнините на Русия. Там прадядо ми е основател на поселението", раазказва тя. В говора й се долавя руски акцент. Причината за това са годините прекарани в Молдова и образованието, което е получила на руски език. "Затова хората мислят, че съм рускиня. Аз обичам България и когато ме питат, защо дойдох да живея тук, отговарям, че съм българка и искам да живея в родината си", допълва жената.
Бургас е градът, който е избрала за свой дом у нас, след близо 20-те години, които е прекарала у нас. Тук работи и се чувства чудесно.