Не прекратиха договора на фирмата, която ще строи подземен паркинг за концесия между общината и "Глобал технолоджи къмпани" АД, сключен през април 2007 година за изграждане на подземен паркинг на площад "Св. св. Кирил и Методий". По проект на площ от 3902 кв.м. трябва да се изгради подземен паркинг на 3 нива.

 

Като не взеха решение през април т.г. съветниците оставиха проблема за есента. Докладната бе гледана днес, на продължилото заседание на 41-та сесия на ОбС, която започна на 18 ноември.

Здравко Сталев ("Независими") попита, докъде ще стигне сумата от 480 000 лева (това е банковата гаранция, която дава фирмата изпълнител на проекта б.а.), ако концесионерът се откаже и не завърши започнатия проект. "Тези пари са технологично толкова, колкото са необходими да се зарине изкопа и да се възстанови площада, ако фирмата спре изпълнението на проекта", обясни Руслан Карагьозов (ГЕРБ). "Може би критерият за определяне на размера на банковата гаранция е да запълним тази дупка. 1 млн. евро ще струва да се укрепят трите етажа, които ще се изграждат под земята. Ние сме толерантни и искаме паркинг. Това обаче е поредната манипулация от страна на фирмата, която ще се опита да изтегли кредит за този проект", заяви Георги Манев (Средна европейска класа - СЕК). В дебата се включи и Ваклин Стойновски ("Ваклин Стойновски за Бургас"), който за пореден път обясни, че няма вече нищо общо с фирмата концесионер и тя не може да ипотекира нищо, защото теренът е общински.

"Разбрахме, че дебатът се свежда до едно - дали да има още една дупка в Бургас или не. Ясно е, че фирмата не построи досега паркинга, защото няма парите. Тя разчита на кредити, но няма нищо, което да заложи. Какво ще се получи на "Св.св. Кирил и Методий" - 20 метра надолу - гробище", заяви Валентин Касабов ("Независими").

Докато течеше дебатът по тази точка Ваклин Стойновски подаде лично на Валери Симеонов листовка, на която собственикът на "Скат" е изобразен като Ленин с насочен пръст и въпрос: "Също ли забогатя през моя мандат?". Причина за това е докладната, входирана от Стойновски, която ще се гледа днес - в нея се настоява да бъде създадена комисия, която да ревизира сделката за съсобственост между община Бургас и Валери Симеонов. Симеонов закупи общинска идеална част от имот в комплекс "Зорница".