Несебър събира състезатели на турнир по авиомоделизъм Това е уникално спортно състезание, първото и единствено у нас от подобен вид, за радиоуправляеми самолетни моторни модели-хидроплани и хидрохеликоптери, които излитат и кацат на водна повърхност.

Проявата се провежда  за четвърти път в цялата 60-годишна история на авиомоделния спорт в България. Първият турнир - "Хидрокупа 2007" беше организиран и проведен също в Община Несебър. Инициативата за създаването в България на официални състезания за модели на хидросамолети и хидрохеликоптери, бе подета няколко години по-рано от спортен моделклуб-Несебър с председателя на УС на клуба д-р Стойчо Шишков. Понастоящем Националния турнир Хидрокупа „Несебър” е включен в Държавния спортен календар на Българската федерация по авиомоделизъм и МС със статут на държавно първенство. Съорганизатор на турнира е Община Несебър, която вече четвърта година участва дейно в подготовката и провеждането на уникалното  и атрактивно състезание.

Авиомоделизмът е млад спорт. За малко повече от 60-годишната си история, той е един от най-стремително развиващите се технически спортове. Авиомоделите в никакъв случай не са играчки, а спортистите- пилоти и авиомоделисти, не са просто пораснали деца. Радиоуправляемите модели на самолети са сложни  технологични машини, съчетание от различни компоненти на механиката, ДВГ  и радиоелектрониката. Авиомоделизмът и моделите на самолети и хеликоптери изискват сериозни инвестиции от страна на техните притежатели. Комплектоването на обикновен средно голям авиомодел с всичко необходимо за полет и поддръжка, често струва  повече от 1000 лв. Стойността на по-добрите модели, с качествени двигатели и радиоапаратури, често надхвърля неколкократно цитираната сума. Всъщност авиомоделизмът е сложно съчетание между спорт и изкуство, защото не само самостоятелната изработка на летящ модел, но и самото му управление, изискват тънкото им владеене.

Специално за участие в "Хидрокупа Несебър" за пореден път пристига представителен отбор с 3 пилоти от клуб "Фаворит-Авиа" от руската столица на хидропланните състезания - Выборг, разположен в околностите на Санкт Петербург. Руските състезатели вече за четвърти път участват в несебърския турнир и го издигат до статута на международно състезание. Всяка пролет през юни във Выборг, 14-та година подред, се провежда единственият в Руската Федерация турнир за самолети-хидроплани "Белые ночи".

Откриването на турнира е на 4 септември от 9.00 часа на Хидрополигона на южния бряг на язовир "Порой".