"Нестинарче" представя България на фестивал във Варшава

Той ще се проведе от 26 септември до 2 октомври, посветен на Годината на Шопен. Гостуването е по покана на световно известната музикантка Мария Помиановска, която изцяло поема разходите по пътуването и престоя им в полската столица. Децата ще пеят и танцуват на Варшавския фестивал благодарение на личните контакти на ръководителката на състава народната певица Златка Ставрева, добре позната на полската публика от многобройните си участия в страната.

Формация "Нестинарче" - Царево, участва в официалния концерт с фолклорна програма при съпровод на тъпан и гайда. Децата ще пеят и играят право хоро, ръченица , буенек и нестинарско хоро. Солистите Калина Костадинова и Ирина Вълчева ще изпълнят прочути странджански народни песни, а най-новите членове на формацията гайдарчетата Красимир и Кирил Петрови ще изсвирят нестинарската мелодия.

Заедно с полски деца българчетата ще представят и музикалната интерпретация на Мария Помиановска "Шопен на пет континента" и пристигат във Варшава три дни по-рано, за да разучат музикалното произведение.

Мария Помиановска е изтъкнат инструменталист, вокалист, композитор и педагог. Редом с известния руски артист Борис Гребеншчиков от няколко години е главна фигура в концертните прояви в най-големите концертни зали на света като солист- инструменталист. Вече има издадени няколко музикална диска, а най-новият й "Шопен на пет континента" е приет с ентусиазъм от музикалната критика. В него музикантката по свои композиции предава класическата музика в ритмиката на автентични фолклорни мелодии от всяка от представените страни. В диска е включена и българска мелодия, която ще бъде изпълнена от формация "Нестинарче". Изборът е на полската артистична агенция "Медуса" и управителят й Петер Бранеков.