DSC_3267

DSC_3267

Невиждан интерес на среща за санирането

развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Зала "Изток" на БСУ не успя да събере тази вечер всички желаещи да чуят, как ще може да се кандидатства за саниране на блоковете. Това наложи да бъде отворена втора зала за желаещите. В нея разясненията бяха давани от кмета на община Бургас Димитър Николов и представители на МРРБ.

Министерски съвет прие на свое заседание националната програма за саниране. Бюджетът й за настоящата година е 1 млрд. лева и с тези средства ще бъдат санирани блокове в цялата страна. Шанс да се възползват от парите по програмата имат живеещите в 400 блока в Бургас.

"България е последната държава в Европейския съюз,DSC_3268 където не е направено нищо за хората, които живеят в този тип жилища", с това започна срещата си министър Лиляна Павловаа. За това пък България е единствената в света, където 98% от жилищата са частна собственост. За да се възползват от възможностите на програмата, МРРБ е публикувало на сайта си подробна информация за това. Въпреки това, министър Павлова подробно разясни стъпките за кандидатстване. Първото и най-важно условие е да се учреди сдружение на собствениците на жилища, в което трябва да влязат 67% от стопаните и да има минимум 36 апартамента в блока. След това се подават документи в общината. Първите, които го направят ще могат да сключат договор и да разчитат, че ще влязат в списъка с блокове, които ще бъдат санирани.

От днес в община Бургас работи горещ телефон - 056 90 72 94, на който гражданите могат да задават своите въпроси, свързани със саниране на блоковете.

От 26-ти януари са назначени служители във всяка териториална дирекция в Бургас, които ще дават допълнителна информация.