Докладната записка, зад която стои и Живко Такабов (вдясно) бе гласувана наполовина. Снимки Лина Главинова

Докладната записка, зад която стои и Живко Такабов (вдясно) бе гласувана наполовина. Снимки Лина Главинова

Независима лаборатория ще следи за чистотата на въздуха в Бургас. Референдум няма да има. Това решиха съветниците на днешната сесия на местния парламент. Докладната записка с предложение за провеждане на местно допитване, свързано с чистотата на въздуха бе входирана с подписите на 11 съветници. В нея бяха посочени два въпроса за референдум - 1. Разрешава произвеждането на местен референдум на територията на община Бургас по следните въпроси:  1. Считате ли, че е необходимо Община Бургас да предприеме всички допълнителни мерки, съобразно действащото законодателство, за ограничаване на замърсяването на атмосферния въздух на територията на общината?; 2. Искате ли Община Бургас да сключи договор с независима международна организация за изготвяне пълен анализ на въздуха в общината и извършване на ежемесечен мониторинг на показателите и вредните емисии във въздуха?

Съветниците предложиха и датата за провеждането му да бъде 27 януари 2019 г. и да бъде възложено на кмета на община Бургас и на общинска администрация организационно-техническата подготовка на местния референдум.

Докладната записка бе първа в дневния ред на днешното заседание. Още в началото двама от 11-те съветници, които бяха се подписали под докладната оттеглиха подкрепата си - Ивайло Вагенщайн от НФСБ и Кирил Начен от СЕК. Съветниците от БСП - Евгений Мосинов и Стоян Колев не го направиха, въпреки че решението на партията им бе друго.

Така част от докладната записка стана безпредметна за ообсъждане. Въпреки това дебатите за референдума продължиха близо три часа и станаха политически. Стигна се и до оттеглянето на Живко Табаков, един оот вносителите на докладната, от поста председател на Комисията по туризъм. "Като ви замирише на избори и ставате активисти", заяви Георги Манев от СЕК. Нападките от политически станаха и лични.

"2 400 души коментираха велоялеята* на фейсбук страницита ми. Сега 13 500 подписа не са достатъчни за провеждане на референдум. Не гледате на бургазлии като на ваши хора, а като на касичка", заяви Живко Табаков.

"Аз съм против премахването на велоялеята, защото ще се увеличат конфликтните точки. Но като бъде довършена алеята към Сарафово, ще бъде направена конпенсация", заяви Диян Димов от ГЕРБ.

"Ще подкрепим докладната записка, макар че някои от мотивите изглеждат смущаващи. Референдумът беше стрес тест за всички нас. Времето ще покаже кой го е издържал. Но предложението разклати града и политическите партии като земетресение. Политическите резултати ги виждаме в залата", заяви Евгений Мосинов. Той настоя да бъде премахната международна от съчетанието "независима международна организация".

"С администрацията следяхме дебатите по темата. Използвам случая да благодаря на всички, които се изказаха и имат отношение за качеството на въздуха. Това е тема, по която работим от години. С подкрепата ви можем да постигнем повече успехи", каза кметът на Бургас Димитър Николов. "Има недоверие от бургазлии към оповестяването на резултатите от станциите за мониторинг, както и недоверие по отношение на мерките, които се вземат по отношение на големите предприятия. Според справка на администрацията, броят на наказателните постановления през годините растат. Само тази година сме издали 711 наказателни постановления във връзка с констатирани замърсявания на въмдуха. Но Общината няма правомощия да ги налага и затова те падат в съда", обясни Николов. Затова той поиска подкрепа от ОбС, за да се раширят правомощията на администрацията. Димитър Николов предложи и глобите да останат в местните администрации, не да отиват в държавния бюджет.

В края на дебатите съветниците подкрепиха обявяването на обществена поръчка за избор на лаборатория, която да направи замерване за чистотата на въздуха не по-късно от 1-ви март 2019 година. А кметът да прави отчет за извършения мониторинг за чистота на въздуха на всеки шест месеца.

Докладната в тази й част бе подкрепена с 42 гласа "за", 1 "против" и 2 "въздържал се". 

 

*Живко Табаков предложи да бъде заличена конфликтна алея в Морската градина. Съветниците не подкрепиха предложението му. Месец и нещо след това от Община Бургас обявиха, че заличават велоалеята.

Галерия