Troikata_4

Troikata_4

Нов център и нова схема за пътуване в Бургас през настоящата година.

В поредица от текстове ще ви представим по-важните от тях и ще проследим, какво са планирали местните администрации по Черноморието. Първият текст бе за едно знаково за Бургас място - остров "Света Анастасия".
Реконструкцията на площад "Тройката" и въвеждането на единна система за пътуване в градския транспорт са другите два важни за Бургас проекта, които трябва да приключат до края на годината.Troikata_2
Ремонтът на "Тройката" е вторият лот на мащабния проект на община Бургас за цялостна промяна на визията на центъра на града. Реализацията му започна преди повече от две години. Тогава бе изпълнен първият етап - реконструкция на улица "Александровска" от площад "Тройката" до ж.п. гарата с прилежащите й улички и на улица "Богороди" от сградата на общината до улица "Лермонтов". Сега предстои най-сериозната част - обновяване на "Тройката" до улица "Васил Левски" и изграждане на подземна улица. Общината успя да спечели европейско финансиране за този лот. Тя ще получи 5 млн. лева и ще даде още 2 млн. лева лични средства, за да бъде завършена тази част.  Тя включва - обновяване на "Тройката" и изграждане на подземна улица, която ще свърже "Княз Борис" и улица "Гурко". Няма да бъдат обновявани малките улички "Сердика" и "Димитър Бракалов". Изграждането на подземната улица е съществен момент в обновяването на площада, тъй като ще разтовари настоящия автомобилен трафик до сградите от южната страна на улица "Княз Борис" без да прекъсва пешеходното движение и ще свърже двата най-отдалечени булеварда в централна градска част – "Княгиня Мария Луиза" и "Димитър Димов".
Подземната улица под площад "Тройката" ще свързва улиците "Княз Борис I" и "Генерал Гурко", като целта е транзитно и безконфликтно преминаване на автомобилния трафик под пешеходните пространства и свързването на западните жилищни квартали с Приморския парк. Предвидени са мерки за шумоизолация на улицата и обезопасяване на надземната част от обекта.
Любимият на бургазлии площад "Тройката", който през годините носи имената "Пазарни" (до 1930 г.), "Царица Йоанна" (до 1944 г.) и "Георги Димитров" (до 1989 г.), ще се превърне в съвременен градски център с подобаващи зони за отдих и разходка, провеждане на концерти на открито, атракции и културни изяви.
Площадът носи името си от историческия символ на площада от 1934 г. – висок електрически стълб с три лампи, превърнал се в един от основните символи на града и нарицателно за площада, ще бъде възстановен в съвременен вариант чрез нови 13 – метрови осветителни стълбове.
Нова зона за отдих с водно огледало, пейки, кошчета и зеленина ще бъде един от акцентите в новата визия на площад "Тройката". Около Културния дом на НХК ще има нова градинска площ с атрактивно осветление. Зоната на струйния фонтан също ще бъде благоустроена като водната струя ще наподобява морска вълна. В двата края на площада се предвиждат нови, модерни фонтанки за питейна вода. Една от идеите в проекта е малки пластики в тревните площи да възпроизвеждат характерни за града символи.
Проектът предвижда още максимално запазване и обогатяване на зелените площи и на едроразмерната растителност, както и поставяне на каскадни цветарници.
Площадното пространство, което ще бъде на едно ниво и градското обзавеждане – пейки, плочки и др., ще бъдат съобразени изцяло с нуждите на хората с увреждания.
Като част от проекта ще бъде извършено укрепване на сградата на бургаския съд, която е със сериозни пукнатини, както и на основата на паметника "Альошата".
DSC_3508Вторият важен проект за общината е закупуването на нови тролеи и въвеждането на единна система за таксуване на пътниците. Той е част от проекта "Интегриран транспорт", който общината изпълнява. Първите 22 нови тролейбуса, марка "Шкода", ще тръгнат по улиците на Бургас от началото на април. Освен новите тролейбуси, жителите на най-големия комплекс "Меден рудник" ще се радват и на новия терминал, който ще бъде изграден в рамките на "Интегриран градски транспорт". Новата автогара ще се намира до "Битака" и ще е на стойност 2 200 000 лева.
През 2014 година идва краят на хартиените билети от 1 лев. Пътниците, които се движат с автобусите в Бургас ще плащат вече за броя спирки, които ще пътуват. За целта старите хартиени карти ще бъдат сменени с електронни, които ще се зареждат с определена сума. При качване в автобуса картата ще се маркира на специално устройство и ще се задава броя на спирките, които пътуващия ще измине. Новата схема за таксуване се очаква да влезе в сила през пролетта. В момента тече конкурса, обявен от общинската фирма превозвач "Бургасбус" ЕООД, за избор на доставчик на т.нар. "интелигентни системи" (GPS системи, камери, преференция за преминаване през светофарите и т.н.).
Освен електронната карта, която ще важи за всички линии на градския транспорт, ще се продават и еднократни билети с времетраене от 1 час. Те ще важат също за цялата мрежа, както и за новата бърза линия, която ще бъде въведена в рамките на проекта "Интегриран градски транспорт". Целта е да бъдат улеснени пътниците. По проекта се предвижда да бъде изградена нова автогара на мястото на сегашната автогара "Юг", както и централна спирка в района на БСУ, нова начална спирка в "Меден рудник", откъдето ще тръгва бързата линия. Автобусите по нея ще пътуват на 3 минути и ще стигат до "Изгрев" и "П.Р.Славейков".