Асен Бонджев е завършил право, назначен е за зам.-областен управител на област Бургас на 28-ми май. Снимка Черноморие-бг

Асен Бонджев е завършил право, назначен е за зам.-областен управител на област Бургас на 28-ми май. Снимка Черноморие-бг

"Миналата година по време на протестите проявих стремеж към свобода и справедливост. Вие видяхте това", това бяха част от думите, с които новият зам.-областен управител на област Бургас Асен Бонджев се представи официално пред медиите. "Не съм имал политически амбиции. Получих предложение за назначаване от служебния кабинет". Така Асен Бонджев отговори на въпрос на сайт "Черноморие": "Стремежът Ви за свобода и справедливост за зам.-областен управител ли Ви стигнаха?"

Бонджев бе едно от лицата на протестите в Бургас миналата година срещу главния прокурор Иван Гешев и тогавашния министър-председател Бойко Борисов. Той входираше и писмата с уведомление в Община Бургас за организиране на протест пред сградата на администрацията на площад "Атанас Сиреков".

Бонджев се включи и в протестите в парк "Росенец", организирани от "Организация за закрила на българските граждани" (ОЗБГ) и СЕК. А повод за тях стана решение на Общинския съвет,  с което се променя статута на улица, която води до сараите на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. 

Протестът в Бургас показа своите политически лица

В началото на учебната 2020/2021 година Асен Бонджев вече водеше и протестите срещу носенето на маски в училище, а след това се включи и в акцията на ОЗБГ, при която бе замерен с яйца офиса на ГЕРБ на улица "Конт Андрованти".

Организаторът на протестите в Бургас яхна и недоволството срещу маските в училище

На редовните парламентарни избори за 45-то Народно събрание, които се проведоха на 4-ти април, Асен Бонджев беше кандидат за депутат от листата на коалиция "Изправи се! Мутри вън!". След краткия живот на парламента, неговото разпускане и назначаване на служебния кабинет от президента Румен Радев, бяха сменени, първо областните управители, а след това и техните заместници. Така Асен Бонджев е назначен на поста от 28-ми май.

Той е завършил "Право" в БСУ, бил е три години помощник нотариус, занимавал се е с бизнес, който е експортно ориентиран. Живял е 10 години в чужбина. В момента подготвя докторантура по история, свързана с културното и историческо наследство.