Нова стратегия за развитие на Бургаския залив

Споразумението бе подписано от участниците в срещата, сред които бяха и представителите на италианската асоциация "Неапол Бей". Основен организатор на четиридневния форум беше бургаската асоциация "Институт за регионални стратегии". В резултат на срещата морските общини ще се обединят в асоциация "Бургаски залив", която, черпейки идеи от партньорите от Италия, ще промотира Бургаския залив като общ туристически продукт, носещ плюсовете на всеки един от градовете- участници.

 

Със своето развитие в последните години и с богатата си история, Поморие не случайно е избрано за домакин на важното мероприятие. Кметът инж. Петър Златанов подробно запозна присъстващите с преимуществата на общината. Стана ясно, че днес Поморие разполага с леглова база от над 5 000 места, разположени предимно в четири и пет звездни хотели, а проектите за марина и две голф игрища са сред приоритетните за развитие. Градът може да се похвали и с добри традиции в производството на морска сол, вина и грозде, а балнеологията и калолечението са характерните белези, които го отличават сред другите морски общини. За еко-настроените туристи Поморие в сътрудничество със Световната банка и "Зелени балкани" прави най-големия посетителски център за наблюдение на птици в България, където ще могат да бъдат наблюдавани над 270 вида птици.

Градоначалникът не скри задоволството си, че четири морски общини се обединяват в един проект за изготвяне на най-пълен и съвършен туристически продукт.

Всеки един от градовете запозна италианските  гости с големия потенциал на бургаския регион, като презентациите съдържаха най-хубавото и характерното за съответната община. Сред официалните лица бяха кметът на община Бургас Димитър Николов, зам.кметът на община Созопол Катя Стоянова, главният секретар на община Несебър Стойко Стоянов, председателят на Института за регионални стратегии Павел Маринов, собственикът на единствения италиански туроператор, който работи на българския пазар "Aternum Viaggi" Освалдо Муфо, собственичката на верига хотели "Royal" Тереза Налди.

На свой ред президентът на "Неапол бей" Джонатан Ван Дер Мер представи асоциацията и нейните идеи и обясни, че днешния турист иска да бъде участник в почивката си и да получи персонифициран продукт. Ван Дер Мер напомни, че в туризма е по-скъпо да купиш клиент, отколкото да го върнеш, така че всички трябва да работят, за да подобрят услугите си и вече използвалите ги, да ги използват отново.