DSC_1292

DSC_1292

Няма да почват Северния обход тази година Десислава Терзиева зададен от депутати от ГЕРБ Бургас. Министър Терзиева заяви от трибуната на Народното събрание, че Бургаска област не е единствената в държавата, въпреки че тези отсечки са приоритетни.

"Очевидно е, че имате подмяна на приоритетите, тъй като се изказвате твърде неопределено по темата и не поемате точни ангажименти със срокове. А тези пътища бяха основния елемент от предизборната кампания на БСП за парламентарните избори", напомни Иван Вълков.

Министър Терзиева обясни, че правителството е помислило за алтернативен маршрут до Слънчев бряг. След като бъде готов пътният възел до Българово туристите ще могат да пътуват за курорта през град Каблешково.

"Г-жо министър, съветвам ви да се качите на служебния ви "Мерцедес" и да дойдете на място, за да видите колко сериозен е проблема с транзита през Бургас и трафика от Бургас до Слънчев бряг. Искам да ви попитам сериозно – вие знаете ли къде се намира "Летище Бургас"? Как си представяте тези над 2 милиона пътници, пристигащи на терминалите, да отидат до Несебър и Слънчев бряг през Българово?!", попита Димитър Бойчев (на снимката).

Иван Вълков напомни, че преминаването през Ахелой всяка година води до жертви на тежкия и интензивен трафик към курортите.      

Последната част по четирилентовия път път "Бургас – Слънчев бряг" е отсечката "Квартал Сарафово – Поморие" и тя беше направена с решение на правителството на ГЕРБ.  

Депутатите припомниха, че през януари 2014 г. проектът за "Северен обход" бе внесен от кмета на община Бургас Димитър Николов като един от проектите, по които общината търсеше финансиране от правителствената програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите" с бюджет от 500 млн. лева. Всички кметове в област Бургас се обединиха и застанаха зад този проект от изключително значение, но въпреки това не бяха отпуснати пари.