Анкетните проучвания ще започнат след 15-ти април

Анкетните проучвания ще започнат след 15-ти април

Националният статистически институт ще продължи да извършва статистическите си изследвания на домакинствата в периода на обявеното извънредно положение чрез анкетиране по телефон или чрез електронна поща.

Към настоящия момент се провеждат "Наблюдение на домакинските бюджети" и "Наблюдение на работната сила". Събирането на данни за наблюдението "Статистика на доходите и условията на живот" (EU-SILC) ще започне след 15-ти април, като информацията ще бъде събирана по един от двата начина: телефонно интервю или попълване на онлайн анкета от домакинствата.

Служителите на НСИ ще се свържат с включените в извадката домакинства по телефон или имейл. За целта:

- Всяко домакинство, което вече е било наблюдавано в конкретното изследване и е предоставило телефонен номер за контакт, ще бъде анкетирано по телефона от наш служител.

- Всяко домакинство, което попада за първи път в извадка, ще бъде уведомено с писмо по обикновена поща, съдържащо уведомление от отдел "Статистически изследвания - Бургас" и придружително писмо от председателя на НСИ с информация за съответното изследване. Лицето ще бъде надлежно уведомено, че е необходимо лично или член надомакинството да позвъни на нашия служител на посочения мобилен телефон или да се свърже по електронната поща, за да се уговори удобно занего време, в което да се проведе телефонното интервю. Писмо ще получи и домакинство, което вече е било наблюдавано в конкретното изследване, но не е предоставило телефонен номер за контакт.

"Обръщаме се с молба за съдействие към кметовете в малките населени места за информиране на лицата от съответното населено място, попаднали в извадка, за което ще получат писмо от отдел "Статистически изследвания - Бургас", съдържащо списък на адресите и лицата.

Резултатите от статистическите изследвания сред домакинствата са изключително важни. Те са основа за вземане на управленски решения и реализиране на политики в областта на заетостта и условията на живот.

Разчитаме на отговорността на лицата, включени в изследванията, да отделят от времето си и да вземат участие в провежданите анкети на НСИ, което ще е в полза на цялото общество", призоваха от НСИ - Бургас.