DSC_4336

DSC_4336

Обещаният полет с балон в Бургас - да, ама не

Полетът не беше полет, а обещанието всички желаещи да имат възможност да се качат в коша на балона се оказа - измама! Атракцията бе завършек на проект, реализиран от Съвместния секретариат на "Interreg" - Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Турция с подкрепата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството,DSC_4248DSC_4284DSC_4286DSC_4324DSC_4269 Министерството по въпросите на ЕС на Република Турция и партньорството на Община - Бургас.

В предварително обявената програма беше обещан безплатен полет с балон, който да се издигне на 50 метра височина. Всички желаещи имаха възможност да преживеят екстремното събитие при условие, че са навършили 18 години и могат да си направят здравна застраховка на мястото на полета. Дошлите два часа по-рано на Централния плаж в Бургас с разочарование разбраха, че не могат да летят, защото записванията са приключили. Оказа се, че такива изобщо не е имало. Предвидени за т.нар. полет с балон бяха 80 души - участници в проекта, на които координаторите бяха направили предварително медицинска застраховка. Екип на "Черноморие" също не успя да се качи на балона. Оказа се, че сме "закъснели" със застраховката. Въпреки това, имахме устно обещание, че когато всички участници в проекта се издигнат и слязат с балона и ние ще можем да направим същото, но на своя отговорност, тъй като нямаме застраховка. Без такава в коша се качи заместник-кметът по евроинтеграция на Община - Бургас Руска Бояджиева. Балонът, в който бе тя, обаче не успя да се издигне на 50 метра височина заради лошото време и вятъра.

Адмирации заслужават единствено членовете на варненския клуб "Адреналин", които бяха наети по проекта и осигуриха трите балона, с които трябваше да бъдат извършени издиганията над земята. В продължение на часове те разтоварваха кошовете и платната на балоните на Централния плаж и ги подготвяха за атракцията. Кошът, в който могат да влязат четирима души, тежи 100 кг, а платът за купола на балона - 160 кг. Той е последната придобивка на варненския клуб и е закупен наскоро от Холандия. Преди да започне издигането на привързаните балони те бяха напълнени с топъл въздух. Първият балон се понесе към небето малко преди 19.00 часа снощи, заради вятъра, който така и не успя да утихне и спре. Опашката от чакащи да влязат в кошовете на балоните продължи да се вие, въпреки че навън падна мрак.