Обявиха Бургас за "Най-добър бизнес град"

Едновременно с това конкуренцията при участието в прозрачните общински конкурси намали себестойността при изпълнението на множество инфраструктурни проекти.

 

През 2009 г. Община Бургас насочи много усилия към привличането на инвеститори и осигуряването на подходящи условия за работата им. Издаден беше атрактивен икономически каталог, рекламиращ града и региона. Чрез активната си международна дейност общинска администрация влезе в контакт с много чуждестранни предприемачи.

Тази година Бургас отбеляза ръст в туристическата дейност. С предвидлива общинска политика, особено в областта на културата, бяха привлечени много туристи. По този начин бяха повишени печалбите на местните фирми от всички сектори, обслужващи туризма.

Община Бургас спечели и започна да изпълнява 2 проекта по оперативна програма "Административен капацитет". Единият повишава информираността на гражданите и бизнеса за административната дейност, обслужването и процесите при вземане на решения в Общината. Вторият проект спомага за създаване и утвърждаване на механизъм за успешни публично-частни партньорства в община Бургас и Югоизточен планов регион.

В Бургас бяха построени и се строят нови МОЛ-ове, престижни търговски марки отварят свои представителства в града.

Със средства по друг спечелен европроект се обособяват две нови индустриални зони, към които вече проявяват интерес инвеститори от страната и чужбина.

В тазгодишното издание на надпреварата "Най-добрият град за живеене", съвместна инициатива на "Дарик радио" и "24 часа", Бургас спечели трето място в официалната и читателската класация, нареждайки се след София и Варна. Миналата година градът беше на пето място и в двете класации, а през 2007-ма на пето място в официалната и на десето място в читателската класация. Кметът Димитър Николов благодари на всички приятели на Бургас, които активно го подкрепиха в гласуването по интернет.