Областен съвет ще бори корупцията в Бургас

Съветът е създаден през 2006 година с решение на Министерски съвет. В новия състав влизат представители на полицията, на държавните и образователни институции, общественият посредник на Бургас, както и тези на общините Средец и Поморие. Председателите на търговско-промишлената палата, търговско - индустриалната камара, членове на граждански сдружения, асоциации и неправителствени организации. Гребенаров изказа твърдата си позиция, че борбата с корупцията би била немислима без участието на средствата за масова информация, които да бъдат коректив и двигател на дейността на Съвета. По тази причина той предложи на следващото заседание  да бъдат поканени представители на местните медии, които да се включат активно в борбата с един от най-големите бичове в съвременното българско общество.

 

Постъпилите в ООСППК сигнали ще се разглеждат по време на заседания и ще бъдат изпращани на компетентните органи, като председателят на Съвета ще има грижата да изисква информация за хода на разследването по даден сигнал. От териториалните звена и ведомства да се изискват обобщени 6-месечни справки за постъпилата информация за корупция, да се провеждат периодични срещи с неправителствени организации, работещи в сферата на превенцията и борбата с корупцията. Съвета ще провежда изнесени заседания по общини, за да бъде улеснена обществеността в подаването на сигнали и жалби. Организирането и провеждането на антикорупционно обучение за новопостъпилите служители, както и оказване на методическа подкрепа на администрацията на местната власт от страна на Областна управа, също се откроиха като основни задачи за тази година.

По време на срещата присъстващите констатираха и факта, че в последните години се наблюдава спад в общественото доверие към работата на съветите по превенция и противодействие на корупцията. Ето защо те се обединиха около мнението, че изключително важно е Съвета да излиза с категорична позиция по обществено значими и наболели проблеми.

Позицията, която гласуваха членовете на ООСППК по време на това свое заседание е категорично осъждане на направените заменки, които са в явен ущърб на обществените интереси и искане за тяхното отменяне.

Сред другите теми, които се обсъдиха бяха конкретни мероприятия, като провеждането на дни на отворените врати във всички държавни институции, организиране на семинари и срещи с представители на бизнеса в региона, свързани с съществуващи корупционни практики и набелязване на мерки за преодоляването им, както и активна работа за насърчаване и активизиране на гражданското общество за изказване на мнение, подаване на сигнали и жалби.

"Основната ни цел е промяна отношението на обществото към корупцията и по-голяма чувствителност към този род практики. В тази връзка апелирам гражданите да бъдат по-активни в подаването на жалби и сигнали при наличие на сблъсък с порочни корупционни действия, от страна на която и да е институция. Всичките ни действия ще бъдат насочени да върнем доверието на хората в управленските органи", заяви в заключение Гребенаров.