DSC_3268

DSC_3268

Областните подписват договорите за саниране

подписа си под който ще сложи съответния губернатор като представител на държавата на местно ниво. Това обяви днес в Бургас министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Преди два дни на свое заседание Министерски съвет прие националната програма за саниране. Бюджетът й за настоящата година възлиза на 1 мрлд. лева. "Тези средства ще бъдат сериозна инжекция в икономиката на страната, защото ще подпомогнат малките и средни фирми, които ще извършат дейностите по програмата", допълни Павлова.

По думите й няма да има пречка за саниране на тези блокове, в които има общински или държавни жилища. Ще бъдат създадени нужните механизми за това.

Средствата по националната програма за саниране са за всички общини. По програмата могат да кандидатстват собственици на апартаменти в панелни блокове, в които има минимум 36 жилища. Преди това те трябва да направят събрание и на него да се вземе решение за регистриране на сдружение като юридическоо лице. За целта 67% от живеещите трябва да бъдат съгласни с това. След регистрацията, се подават нужните документи в общината, която ще одобрява кандидатите.

"Няма опасност за собствениците в тези блокове, защото сдруженията са целеви и нямат право да се разпореждат с частна собственост. В проекта могат да участват и стопани, които имат задължения към Топлофикация или не са си платили местните данъци и такси, но това не означава, че данъците не трябва да се плащат", допълни Павлова.