Областният: Положението с шапа е като война Това каза областният управител на Бургас Константин Гребенаров (на снимката вляво). Той се срещна днес с животновъди от засегнатия с шап район в община Средец.

Протестиращи пред сградата на областна администрация Бургас животновъди потърсиха съдействието и подкрепата на областния управител.

Сред притесненията, които те изказаха пред губернатора, като основни се откроиха невъзможността да изхранват затворените в оборите и кошарите животни, както и да реализират готовата продукция на пазара. Тревожни са и опитите за незаконно изнасяне и търговия на животни и животински продукти, което може да доведе до разпространение на болестта и да нанесе фатални последици.

Във връзка с тези сигнали от страна на животновъдите Гребенаров е провел разговори с двамата заместник – министри в Министерство на земеделието – Цветан Димитров и Светлана Боянова, както и с председателя на Парламентарната комисия по земеделие и гори – Десислава Танева. Очаква се утре на заседание на Министерски съвет да бъде внесено за гласуване искане за компенсация не само за животновъдите, чийто животни ще бъдат умъртвени, но и за тези, които търпят загуби  в следствие на заповедта, забраняваща движението на животни и реализиране на продажби на пазара.

В ранния преди обед губернаторът свика спешна среща с правоохранителните органи на територията на областта. Целта на срещата е в зависимост от възможностите и правомощията на институциите  да се осъществи засилен контрол на движението на хора, животни, автомобили на територията на засегната Община.

По време на срещата областният управител, главният ветеринарен инспектор Дамян Илиев, директорът на Агенция по храните-Бургас д-р Димитър Германов и директорите на ОД на МВР Бургас, Гранична полиция и Жандармерия взеха решение да се  увеличи броят на Контролно пропускателните пунктове, денонощна охрана и цялостни проверки да се извършват на разклона за село Горска поляна и село Момина църква, разклона на село Факия (Момина църква и Долно Ябълково), денонощен охранителен пункт ще има и на "Тагаревско ханче" (разклона за Голямо Буково), едновременно с това постоянни обходи ще правят екипи на Гранична полиция. В засилените мерки се включват и органи на реда от област Ямбол.

Превозните средства ще подлежат на щателна проверка, а опитите да бъде превозвана продукция (месо, мляко и млечни продукти) ще бъдат санкционирани с изземване на същата. Свободно движещите се животни също ще бъдат конфискувани.