Областният управител провери готовността за 15 септември Заседанието е във връзка с началото на учебната 2010 – 2011 година и е с цел ограничаване на пътнотранспортните произшествия. На срещата присъстваха директорите на Пътна полиция, Автомобилна администрация, Гражданска защита, Регионален инспекторат по образование, Областно пътно управление, както и представители на неправителствени организации, ангажирани с проблема за безопасността по пътищата. За първа година в състава на комисията влизат и представители на общините в областта.

По време на заседанието бе представена статистика за пострадали деца и юноши при пътнотранспортни произшествия в област Бургас от януари до август 2010г. Според данните броят на загиналите деца е 2, а този на ранените 40, при съпоставяне с данните от същия период миналата година се констатира равенство при загиналите и увеличаване броя на ранените деца със 7.

Отговорните институции заявиха готовността си за успешно и безпроблемно посрещане на новата учебна година, като за целта са извършили предварителни действия за безопасното предвижване на учениците. Пълен оглед на пътната маркировка, "легнали полицаи" в района на всички училища в областта, както и на оградните и осветителни съоръжения, осигурено засилено полицейско присъствие са само част от превантивните мерки, които са взети във връзка с успешния старт на първия учебен ден. Децата ще посещават часове по безопасност на движението, където ще бъдат обучавани от учители придобили специална квалификация затова.