Областният управител спря решението за делфунариум в Несебър

Според заповедта ОбС е променил статута на имота от публична в частна общинска собственост, без да има такова право, като посочва, че "...Законодателят е предоставил на общинския съвет правото на преценка относно това дали е отпаднал публичния характер на един имот, а не и правото органът на местно самоуправление със свое решение да променя предназначението му...".

 

В заповедта ясно се посочва още, че "Функциите на ОбС се свеждат до констатиране и обявяване на настъпилата промяна, а не до нейното предизвикване".

Според областния управител е "...безспорно, че имотът представлява публична общинска собственост по смисъла на чл.3, ал.2 от Закона за общинската собственост и като такъв задоволява и е предназначен да задоволява трайно потребностите на населението на общината". На това място трябваше да бъде изграден делфинариум.

От партия "ДЕЛА", която единствена се противопостави на съмнителната промяна на статута на парцела и неговото заграбване, изразиха задоволството си и посочиха, че решението на областния управител потвърждава тезата им, че евентуална сделка с имота ще е във вреда на обществения интерес.