Триажната зона е разположена в УМБАЛ и там се оказва първа помощ на пациенти със съмнение за корона вирусна инфекция. Снимка Архив Черноморие-бг

Триажната зона е разположена в УМБАЛ и там се оказва първа помощ на пациенти със съмнение за корона вирусна инфекция. Снимка Архив Черноморие-бг

Общинските съветници в Бургас ще гласуват утре отпускането на 32 148 лева за УМБАЛ в града. 30 000 лева са нужни за закупуване на кислородни концентратори, а 2 148 лева за два стола, на които да сядат пациентите, за да им бъде взета кръв. Концентраторите ще бъдат разположени на различните етажи в отделенията на здравното заведение, където има разкрити легла за лечение на пациенти с COVID-19. Тези апарати са нужни за лечението на тези, които са в тежко състояние и се нуждаят от кислородна терапия. Тъй като система за пречистване на въздуха има само в Интензивното отделение. С такава не разполагат останалите отделения, в които също вече се настаняват пациенти с корона вирусна инфекция. От здравното заведение са успели да изградят допълнително такава система, но само до петия етаж на високото тяло. А пациенти с корона вирусна инфекция се лекуват и на осмия етаж. Затова по-бързо и лесно ще стане, ако бъдат закупени и доставени такива кислородни концентратори.

Двамата стола, които струват 2 148 лева, са предназначени за триажната зона. В момента пациентите, които минават оттам и на които се налага да им бъде взета кръв лягат на кушетка. За да бъде избегнато това неудобство, са нужни специални столове.

Тази сума от 32 148 лева е само част от средствата, които ще бъдат гласувани на сесията утре. Докладната записка с предложуето за отпускане на сумата е на кмета на Бургас Димитър Николов.

Кметът на Бургас иска ОбС да гласува 90 000 лв. за апаратура и защитни облекла

В Бургас една триажна зона за цялата област, по 50 души минават дневно оттам