Пациентите в тежко състояние се транспортират с линейки до УМБАЛ. Снимка Черноморие-бг

Пациентите в тежко състояние се транспортират с линейки до УМБАЛ. Снимка Черноморие-бг

В Бургас има само една триажна зона за пациенти със съмнения за COVID-19. Тя функционира в УМБАЛ от почти един месец, за което "Черноморие" вече писа. Зоната е обособено в изолатора на Спешното отделение на УМБАЛ. Тя е отделена от останалата част на болницата. След като пристигне линейката с пациент със съмнение за корона вирусна инфекция, той се приема там, преглежда се и се насочва за прием в болница, ако това е нужно. Зоната е оборудвана с нужната апаратура, там има и мобилен ренген, който е необходим при поставяне на диагнозата. Екипите (лекар, медицинска сестра и лаборант б.а.), които работят на смени в триажната зона напрактика осигуряват 24-часови дежурства в триажа.

Триажната зона обаче е единствената, не само за територията на община Бургас, но и за цялата област. Като държавна болница, УМБАЛ поема лечението и на пациенти от региона. Така напрактика излиза, че тази зона е единствената, през която могат да минат близо 400 000 жители на областта.

Средно по 50 пациенти минават дневно през триажа на УМБАЛ.

По разпореждане на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов трябваше да бъдат разкрити и триажни зони към ДКЦ-та в големите градове. Преди 2 седмици направихме запитване кога и в кои ДКЦ-та в Бургас ще бъдат разкрити такива зони. Отговорът бе, че това ще го реши Общинския щаб. 14 дни по-късно такива триажни зони в ДКЦ-та в морския град все още няма.

Щабът в Бургас решава за COVID зони в ДКЦ-та

Областният кризисен щаб за борба с COVID-19 реши, че в Бургас и областта няма да има COVID болница. Според членовете на Щаба е по-правилно да има чисти от COVID болници в областта.

В Бургас няма да има COVID болница