Община Бургас иска да стопанисва минералните бани с искане за прехвърляне на управлението на тези находищата.

Писмото е свързано с влезлите в сила от 1 януари 2011 г. промени в Закона на водите. Измененията в закона, гласувани от правителството през лятото, касаят безвъзмездното предотстъпване на находищата на минерални води – изключителна държавна собственост, за управление на общините за срок от 25 години. Предоставянето на минералните води ще бъде извършено не по-късно от 31 януари 2011 г. след подадено писмено заявление от кмета на съответната община въз основа на решение на общинския съвет.

В заявлението на кмета Николов е записано желанието да бъдат предоставени за стопанисване на Община Бургас изворните находища в Бургаски минерални бани (сондаж Б-191) и село Рудник (сондаж Б-166), включени в одобрения от МОСВ списък, както и Бургаски минерални бани (сондажи Б-178 и Б-165) и село Изворище (сондаж Б-81), които не присъстват в списъка.

В резултат на многобройните жалби от граждани, общинската администрация в Бургас до момента неколкократно е отправяла искане за стопанисване и развиване на полезните водни ресурси на нейна територия. Целта на Община Бургас е след като държавата й предостави водоизточниците, тя да разработи цялостна концепция за развитие на района като балнеоложки, археологически и рекреационен център.