Мария Бакалова (втората отдясно наляво) се срещна с кмета на Бургас през 2021 година. Снимка Архив Община Бургас

Мария Бакалова (втората отдясно наляво) се срещна с кмета на Бургас през 2021 година. Снимка Архив Община Бургас

Община Бургас съфинансира филм с участието на родената в морския град холивудска актриса Мария Бакалова. Снимките на "Това, което остава" вече приключиха, а филмът ще има своята премиера през 2024 година.

Лентата е режисирана от Димитрис Георгиев, който е и автор на сценария заедно с Марий Росен. Към Бакалова в екипа се присъединяват водещите български актьори Захари Бахаров, Елена Телбис и Маргита Гошева.

Късометражната лента е продуцирана от "No Blink Pictures", "New European Wave Entertainment" (Теодора Младенова) и "Five Oceans" - продуцентската компания на Мария Бакалова, съоснована с нейния колега актьор и режисьор Юлиан Костов. Продукцията е финансирана от Националния филмов център и подкрепена от Община Бургас по фонд "Култура".

Филмът разказва историята на съзряването на едно момче по време на трагични събития, които разкъсват семейството му. Героите се сблъскват с болката от загубата на любим човек, откриват истини, за които не са готови, правят избори, които ще променят живота им и изпитват вина, която ги разяжда. Това е вторият филм, продуциран от Костов и Бакалова след "Триумф" на българските режисьори Петър Вълчанов и Кристина Грозева, в който Костов и Бакалова също участват.

Родената в Бургас Мария Бакалова бе номинирана за статуетката "Оскар" за ролята си във филма "Борат 2". Тя бе избрана и за почетен гражданин на Бургас.