ObsshtinaVarna1

ObsshtinaVarna1

Община Варна сезира прокурора, дела ощетили бюджета Причина за това са констатирани нередности в доклад на АДФИ, съобщи кметът на общината Иван Портних. "Очакваме решение на компетентните органи, защото случаят касае европейско финансиране", каза той 

Кметът даде и други примери за начина, по който са се разходвали парите на варненци по време на предходното управление. Обявени бяха скандални резултати от дела, водени срещу общината за обезщетения за ползване на реституиран имот на улица "Шейново" № 18, в който се намира детска градина "Теменужка". Сагата започнала през 2008 г., когато собствениците – "БГ Маркет", започнали дела срещу община Варна.
Изходът от първото дело  коствал на местната хазна 1 019 739 лева, платени в края на 2012 г. - началото на 2013 г. От тях  370 470 лева е обезщетението на собствениците, заради това, че общината ползва базата като забавачка. Остатъкът – около 330 000 лв., са съдебни разноски и адвокатски хонорари по делото.
"Възражения срещу прекомерността на хонорарите от тогавашния юридически екип на общината няма. Още по-необясним е фактът, че въпреки загубата на делото, община Варна не сключва договор за ползване под наем на имота. Затова схемата се повтаря още веднъж", разказа кметът.
Следва второ дело срещу общината, заведено от собствениците – отново по същия казус. Този път за ползване на базата през периода  2009 до 2012 г. Искът пак е за обезщетение.
В края на януари т. г. община Варна е осъдена на последна инстанция да плати общо 1 920 000 лева, от които 964 370 лева обезщетение за имота, 150 663 лева лихва, 517 000 лева разноски и адвокатски хонорари.
"Така сумарно - само от лихвите и адвокатските хонорари, общината е изгубила една детска градина и половина", коментира кметът. В момента последната сума хонорари се обжалва от настоящия юридически екип на общината. Заведен е и насрещен иск за 900 000 лева, вложени преди години от местния бюджет за подобрения на помещенията на детската градина. 
Кметът посочи и други примери за начина на управление на парите на варненци: "Прословутите палми, например, за които се плащаха солидни средства, в момента се съхраняват в същото помещение срещу 6200 лева за целия зимен период. Ще ви посоча и друго – поддръжката на официалния сайт на общината, струваше до скоро 17 000 лева В момента сумата вече е 4500 лв. Искам да подчертая, че оттук нататък подобни казуси ще имат същата съдба, защото ще има нов подход в начина на управление на публичните средства", каза Иван Портних. 
На въпрос за казуса "Кабакум", той отговори, че община Варна е пуснала жалба в административния съд, който да разгледа издаденото разрешение за строеж. Кметът припомни, че за случая е уведомена РДНСК,  два пъти е била сезирана прокуратурата.