Община Варна: Въздържайте се от ненужни пътувания През нощта по варненските улици работиха 20 снегопочистващи машини на фирмите "Хидрострой" АД, "Инжстройинженеринг" ЕООД и "Зебра Стимекс" ООД. Постепенно техният брой беше увеличен до 28, за да се гарантира нормалното функциониране на градския транспорт, съобщиха от пресцентъра на общината.

Автобусите сутринта са потегли навреме, но в момента се движат с нарушен график, заради силния снеговалеж и заради по-слабата проходимост и маневреност на съчленените автобуси. Доколкото е възможно транспортните фирми се опитват да ги заменят с единични автобуси. Спирките на градския транспорт и пешеходните подлези се почистват и обработват със сол от фирмите по сметопочистването. Работата им значително се затруднява от неспирните снегонавявания. Поддържа се проходимостта и на централния площад „Независимост”.

Пътят от Варна за Каменар е проходим. Макар там да има непрекъснати снегонавявания, осигурена е възможност за извозването на сметта до депото за битови отпадъци в село Въглен. В момента се организира придвижването с линейка от село Въглен до Варна на пациент, който е на хемодиализа. 

Проходим е Аспаруховият мост. По-добре са почистени десните ленти за движение и в двете посоки, поради което не се препоръчва изпреварване. Проходим е и пътят за село Звездица. 

Тази сутрин училищата, детските градини и детските ясли във Варна разтвориха врати по график. До 9 часа сутринта в детските градини са приети около 3 900 деца. Подходите и пътищата към детските заведения са почистени с малогабаритна техника, която е на разпореждане на районните кметове. През деня тази техника ще почиства малките улици в междублоковите пространства.

На разположение на район "Владислав Варненчик" са предоставени 4 багера, 3 багера има в район "Одесос", 6 багера в район "Младост" и 8 багера в "Приморски". Една от машините е изпратена да почисти района на местността "Добрева чешма". 

Малогабаритна техника чисти и в район "Аспарухово". Проходими са пътищата до Горна Трака, Долна Трака и Виница. Изпратена е техника да почисти подходите към старческите домове "Свети Йоан Златоуст" и "Гергана". Осигурен е достъп и към големите болници във Варна - Военна болница, "Св. Анна", "Св. Марина" и АГ-болницата.

През изминалото денонощие във Варна не е имало големи аварии на водопреносната система. Не са регистрирани и пожари. Аварии в електрозахранването има в Галата, Звездица, местностите "Манастирски рид", "Изгрев" и "Прибой". Екипи на Е.ОН работят по отстраняването им. През последните 24 часа са станали 82 ПТП с двама леко пострадали, съобщават от КАТ. 

Пристанището във Варна е затворено още вчера от 21:00 часа. Метеорологичната обстановка в района на летището е усложнена и не се очаква тя да се подобри до обяд. В момента се извършва снегопочистване на пистата.
Община Варна припомня на собствениците на жилищни и обществени сгради, че имат задължение да почистят снега пред сградите и да осигурят възможност за достъп до тях. Препоръчва се на гражданите да се въздържат от ненужни пътувания, посочват още от общината.

 

 

Днес+