Общината иска държавен имот за административна сграда , където преди години се е помещавал магазин "Витоша". "Вече са водени разговори с областната управа за този парцел", коментира кметът на общината Димитър Николов.

Той и екипът му се отчетоха за свършеното от началото на годината досега. По думите на кмета, Бургас води пред останалите общини в страната по броя на сключените договори в резултат на спечелени проекти, финансирани по оперативни програми.

"Приходната част на бюджета за тази година е преизпълнен до този момент с 5.56%", похвали се зам.-кметът по финанси Красимир Стойчев. В общинската хазна са влезли с 6% повече средства от данък сгради в сравнение с същия период на миналата година. С 2% е ръстът на приходите от такса за регистрация на автомобили, а 34% скокът при налозите за закупен имот.

"През март Бургас ще има друг облик. До края на декември вече ще може да се върви по улица "Богориди", където настилката вече е положена. Улица "Александровска" ще бъде на бетон", каза зам.-кметът по строителство Костадин Марков във връзка с мащабния проект за реконструкция на централната градска част и прилежащите улици. Забавя се ремонтът на улица "Христо Ботев". По нея ще бъде изградено и част от трасето на скоростната линия съгласно проекта за "Интегриран градски транспорт". "Това със сигурност няма да се хареса на шофьорите и таксиметровите водачи, но трябва да се мисли за облекчаване на транспортната схема на града", обясни Димитър Николов.

Предстои ремонт на улица "Цар Калоян" и изграждане на надлези в района на хотел "Мираж", на булевардите "Димитър Димов" и "Стефан Стамболов" с европейски средства. Обмисля се и възможността такъв надлез да бъде направен и в района на Пода, където има автобусна спирка. След завършване на мантинелата в този участък стана невъзможно пресичането на платното от страна на пешеходци. Те обаче няма как да стигнат до домовете си, след като слязат на спирката, тъй като не могат да прескочат мантинелата. "Този район е опасен за движение от страна на пешеходци и затова вече сме водили разговори за решаването на проблема", допълни Димитър Николов.

Той и екипът му вдигнаха наздравица и така поляха спечелената наскоро награда "Най-добрият град за живеене", която Бургас спечели в допитването на "Дарик" и "24 часа".